Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Анелия Клисарова: Варна е град с висок механичен прираст, това води до недостиг на места в яслите
Автор: Пламена Николова 15:07 / 05.07.2021Коментари (0)2315
©
Ще бъдат обсъдени промени в Наредбата за уседналост за децата кандидатстващи в ясла, заяви за Varna24.bg проф. Анелия Клисарова, председател на постоянната комисия  по "Здравеопазване“  в община Варна.

"Във Варна има 12 ясли с 66 яслени групи. Каква обаче е реалната ситуация? Заявленията са около 2000 за децата родени 2019/2020 година, а свободните места са около 830. Дори и малко да се увеличат, защото се очаква още около 2 групи са бъдат приети, е видно, че е абсолютно недостатъчно. Ясно е, че всеки ще попита какви са причините, което е напълно нормално. Причините са няколко, като една от тях е фактът, че в момента Варна има един от най-високите механични прирасти в България. Идват много млади семейства с деца, за да работят в града. Съвсем логично, хората искат да си дадат децата на ясла. Тук искам да подчертая, че за 2019-та година Варна е на първо място по механичен прираст, а за 2020-та на второ.

Освен това, всяка година във Варна се раждат средно около 3000-4000 деца. До около преди 5 години близо 30% от майките не си даваха децата между 1 и 2 години на ясла. Тогава не се застъпваха две яслени групи. Сега обаче броят на родителите, които пускат децата си на ясла от първата  година, че дори и от по-ранна възраст, се увеличава. Това е ясен индикатор, че трябва да има повече ясли.

Този въпрос си има своето обяснение. Пенсионната възраст се удължи, т.е. бабите няма как да помагат на младите семейства защото и те са работещи. От друга страна майките вече раждат между 30-35-годишна възраст, искат да имат своята професия, своето място в обществото, заради което пък бързат да се върнат на работа и дават децата си на ясла в ранна детска възраст.

Третата причина е, че за да има една качествена услуга, каквато е детската ясла, то те трябва да бъдат ремонтирани. По указание на Министерството на здравеопазването, условията в яслите трябва да са най-близки до домашните. Много добре знаете, че това без ремонт няма как да се случи. В момента се извършват ремонти на две детски ясли. В едната ще бъдат открити две нови групи, а в ДЯ "Роза“  ще има пристройка, която ще може да побере още деца.

Въпреки всички, дори и с тези новости, все още не са достатъчни яслените места и отново ще има деца, които ще останат извън тях", коментира проф. Клисарова.

Тя не отрече, че един от основните проблеми, за които алармират родителите във Варна, е, че няма допълнителни точки при кандидатстване в ясли по постоянен и настоящ адрес.

"Това условие го има при кандидатстване в детските градини и училищата. В момента са отправени много предложения от родителите и аз дори съм приела някои от тях. Има идеи за промяна на Наредбата, за да се променят правилата, така че тези точки да бъдат включени. Адекватно и правилно е искането на хората и именно заради това, тази наредба ще бъде поставена на обществено обсъждане, така че догодина да бъде съобразена с исканията и желанията на родителите. Разбирам напълно хората, защото не може детската ясла да е срещу дома на родителите, но детето  да бъде записано в съвсем друг район, защото не е било прието.

Що се касае до въпроса има ли възможност да се увеличат яслените групи в ОДЗ-тата, няма как да се случи това. Слава Богу, че не ги и съкратихме. Знаете, че на последната редовна сесия на Общинския съвет във Варна взехме решение, което е във връзка със Закона за предучилищното образование, така  че децата от 4-годишна възраст задължително да бъдат обхванати в детската градина. За тези деца трябва да бъдат намерени места, защото това е по Закон и за тях не може да няма място.

И какво се получава – ако махнем яслените групи от ОДЗ-тата, ще осигурим места за 4-годишните, но ще се създаде проблем за по-малките. Затова запазихме броя на яслените групи и осигурихме условия за прием на 4-годишите деца, съгласно Закона за предучилищно и училищно образование.       

Категоричен приоритетът към настоящия момент е прием на 4-годишните деца. Отново подчертавам, че това е изискване на Закона и ние сме длъжни да го спазваме.

Що се отнася до това дали ще бъдат компенсирани по някакъв начин родителите, чийто деца не са приети в ясла, нямаме такъв проект и такова условие, нито Министерско постановление, така че няма да бъдат компенсирани родителите, чийто деца за съжаление не са приети в ясла. Тук искам да подчертая, че разминаването идва от това, че по Закон 4-годишните трябва да посещават детската градина и ако няма места за тях, то родителите трябва да бъдат компенсирани, за да могат да ги пратят в частна детска градина. За яслите такива условия не съществуват", допълни проф. Клисарова.

Тя коментира още, че нивото на знания и опит на персонала в яслите се контролира от Българската асоциация по здравни грижи и съответната община. Това са двата органа, които се грижат за повишаване квалификацията и отговорностите на персонала. Участват  Неправителствени организации и БЧК като такова обучение се провежда ежегодно. То е задължително и се следи от директора на съответното детско заведение.

"Тази квалификация е много важна, защото има деца с различни заболявания –диабет, с различни хранителни разстройства и др. проблеми. Именно заради това обучението на персонала да работи с такива деца е много важно. Нашата политика е да интегрираме тези деца, да ги включваме в реалния живот, защото това им дава основата да се реализират и в социалния живот в последствие.

Има и една наредба №15, която е за детските градини. По нея пък се извършва непрекъснатата квалификация на персонала. Там участва Министерството на образованието и науката и Висшите учебни заведения и ще обясня защо. Допреди 3-4 години, преди приемането на новия закон, в детските градини имаше повече игри, а сега не случайно говорим за предучилищно образование. Това означава, че персонала трябва да има нужните педагогически умения, за да подготвят децата да четат, да пишат, да смятат, да развиват устойчиво внимание и да социализират децата, особено тези, за които българският език не е майчин, защото в първи клас децата трябва поне да могат да говорят на български. Ето затова тези обучения на персонала са от изключително важно значение", заяви Анелия Клисарова.

Относно въпросът защо деца от два набора имат правото да кандидатстват както в чисти ясли, така и в яслени групи в ОДЗ-та, проф. Клисарова заяви:

"Отново мисля, че по този въпрос сме длъжници на варненци. При мен са постъпвали запитвания от родители по различни казуси. Например майка има две деца, едното обаче ще ходи на ясла в един район, а другото дете в съвсем различен. Би следвало да има точки за уседналост и примерно ако детето има братче или сестриче в съответната детска градина, да има предимство  за яслената група в ОДЗ-то. Това несъмнено ще облекчи майките, а и самите деца, защото ще са на едно място. И би следвало да приемем такива правила, както и за уседналост на яслите, за да облекчим хората. Ще бъде направена такава поправка и се надявам на обществено обсъждане, за да може от догодина да няма толкова тежки проблеми. 

Що се отнася до изписването на децата от яслите трябва да бъде променена наредба №26 от 11.2008-ма година. Според нея, деца се изписват от детските ясли от първи септември в годината, в която навършват 3-годишна възраст или по желание на родителите преди този срок. Обаче пък по-голямата част от детските градини могат  от 15-ти септември. Единственият начин е децата да бъдат приемани в градини от 1-ви септември, както е в по-голяма част от малките населени места, за да не се получава такъв луфт. Смятам, че когато разглеждаме другите наредби, трябва да обърнем внимание и на тази, за да се извърши някаква поправка. За нас обаче ще е по-трудно да я направим, защото това е изискване от Министерството на здравеопазването".

Повече вижте във видеото!











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: