Проф. Чирков: Варненци, наблегнете на рибата и движението, ако искате да сте здрави!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:37 / 20.09.2018
7148
"Варненеци, ако искате да сте здрави във всички сезони, наблегнете на рибата и на движението! Това каза за Varna24.bg проф. д-р Александър Чирков, бащата на модерната сърдечна хирургия и кардиология.

Той ще се завърне от Германия в любимия си град Варна в края на септември, за да приеме своите пациенти от 1 до 5 октомври в кабинет на ул. "Иван Драсов"№ 2, а предварителни записвания могат да се направят на тел. 0884 76 44 49.

Ето още от съветите на проф. Чирков: 

Трябва човек да не преяжда, да се храни в по-малки количества. Повечко да са калориите сутрин, повече кисело мляко, извара, зеленчуци, картофи и моркови, спанак...Месните продукти да се избягват, а само тези на скара и то добре изпечени. Да се избягват мазните храни, варненци да наблягат на рибата. Това е най-доброто. Ако може, според възможностите на хората. Второто важно нещо е движението. Ако няма време човека да спортува, то да изминава пеш между 2 и 4 километра минимум дневно. Особено след хранене. На обед трябва човек да се храни по-оскъдно, а вечер съвсем малко. Най-късно да се вечеря в 18 часа. След това никаква храна, само разходки. Мозъкът ще бъде щастлив и благодарен, че стомахът не го дразни повече с импулсите си, за да изпраща съответните ензими за смилането. Мозъкът казва: "Ти ме остави на спокойствие, затова от благодарност аз ще ти изпратя мелатонин от епифизата и ще спиш добре!"

Професорът е на мнение също, че бъдещото здраве на нацията зависи от обучението в средните училища, където трябва да бъдат въведени специални часове по здравна и социална култура.

"Това ще помогне на подрастващите граждани на България да придобият елементарна здравна култура за болестите, епидемиите и санитарни изисквания в живота. Това ще е от жизненоважно значение за българския народ. Нека се вслушаме в съвета на Сенека, който напомня - да учим за живота, а не за училището...", допълни за Varna24.bg проф. Чирков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
27.11.2020 Проф. Чирков приживе: В живота ми има две жени и никога не съм им
изневерявал
26.11.2020 Здравният министър във Варна: Имената на хора като проф. Чирков се изписват със златни букви на небето!
26.11.2020 България се сбогува с проф. Александър Чирков, поклонението е във Варна
25.11.2020 Във Варна ще бъде поклонението пред иконата в родната кардиология
проф.Чирков
25.11.2020 Ученик на проф. Чирков: Беше титан, помагаше и финансово на пациентите си
24.11.2020 Премиерът изразява съболезнования по повод кончината на проф. Александър
Чирков
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).