Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Димитър Чолаков представя "Бреговете на художника"
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 09.07.2015Коментари (0)873
©
Изложба с дъх на море изкушава ценителите във Варна в новата експозиция в галерия "Теди". За най-силното си лятно представяне галеристката Йорданка Торнева е поканила един от големите приятели на галерията, изключителният майстор на абстрактната композиция проф. Димитър Чолаков, който издига лятната тема във високите етажи на изящното изкуство и застава пред своите почитатели с една впечатляващо единна колекция.

Димитър Чолаков е обичан от варненските познавачи артист - той беше дългогодишен директор на Градската художествена галерия в Търговище, сега е професор в ШУ "Еп. Константин Преславски" и има много ученици в морския град. Има и заклети колекционери, които редовно следят всяко негово гостуване и слагат червени точки на картините още преди откриването на всяка нова изложба.

Сега уважаваният художник е донесъл в галерия "Теди"21 платна акрил и масло, всички са съвсем нови - рисувани са в последните 6 месеца. Всяка от картините носи своето различно насторение, но всички заедно са докоснати по определен начин от свежестта на морския бриз. На тази колекция, вдъхновена от морето и създадена специално за гостуването във Варна,Димитър Чолаков е дал показателното име "Бреговете на художника".

"Брегът за мен е философско понятие - споделя артистът, докато реди платната си във варненската галерия. - Възприемам го като среща на водата и сушата - като място, където се събират заедно две стихии, два свята. И не мисля за брега като за някакво живописно кътче, а като за мисловно позициониране. Това е място, където можеш да останеш със себе си и да помечтаеш за неща, които могат да се случат само там."

Димитър Чолаков признава, че когато започва една картина, тръгва от артистичното настроение, което има в момента: "Нямам конкретен образ, той се изгражда впоследствие и докато стигна до него, съзнанието ми минава през различни запомнени обекти и състояния на нещата и на света около мен, докато стигна до завършената композиция."

Вернисажът на изложбата е на 9.07. от 18 до 20 ч. Тя ще бъде открита до 9.08.2015.

Димитър Чолаков е роден през 1954 г. в Попово. Завършва Националната художествена академия в прословутия първи клас на акад. Светлин Русев, от който излизат едни от най-сериозните имена на българското изкуство от последните десетилетия. Сега посвещава голяма част от времето си на задълженията на професор по живопис в Шуменския университет "Еп. К. Преславски". Има редица самостоятелни изложби и много участия в пленери у нас и в чужбина, носител е на множество награди.Негови творби са притежание на музеи и частни колекции в България, Холандия, Германия, Полша, Австрия, Гърция.

Ето как определя неговата живопис акад. Светлин Русев: "Без да е сюжетно определена, това е живопис на определени и дълбоки състояния, които само една изтънчена човешка природа може да постигне. Изящна и красива като форма, привлекателна, без да е сладникава, драматична, без да е тежка и обременяваща, живописта на Димитър Чолаков е автономна и независима, подчинена единствено на пластичния закон - разбран и тълкуван от неговата неповторимост."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: