Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Калевски: Здравеопазването ни се крепи на ниските заплати на българските лекари
Автор: Пламена Николова 13:38 / 19.01.2016Коментари (0)12362
© Varna24.bg
Проф. Калевски
Въпреки условията, българските лекари са на световно ниво, коментира за Varna24.bg проф. д-р Светослав Калевски - началник на клиниката по "Неврохирургия" към МБАЛ "Св. Анна" във Варна 

-Проф. Калевски, какво се случва към момента във варненскита неврохирургия?

-Неврохирургията в МБАЛ "Св. Анна" е със 60-годишна история. Тя е най-голямата неврохирургична клиника в Североизточна България, дори бих казал - най-голямата извън София. Тук се извършва огромен обем неврохирургични операции, като акцента се поставя върху спиналната хирургия, която ние сме разработили до съвършенство. При нас се извършват всички възможни операции, които съществуват в неврохирургията, с малки изключения, и нивото е съпоставимо с най-добрите клиники в България. Обемът на болните, които преминават от тук, е над 1000 души, ежегодно. Операциите, които се извършват годишно, са над 500. Това са тежки операции, най-тежките случаи са неврохирургичните, затова се казва, че неврохирургията е царицата на хирургията и на медицината. Колективът, който работи, е достатъчно квалифициран, макар и недостатъчен. За съжаление, много лекари заминаха в чужбина. 

-Какви кадри ви липсват най-вече?

-Неврохирурзи, разбира се... Неврохирург не се създава за една година. Това е дълъг процес, при който е нужно сериозно обучение и практика минимум десет години. За да пуснеш един такъв специалист да работи самостоятелно, е необходимо оперативната техника да е овладяна на много добро ниво, тъй като неврохирургичните операции са много сложни и тежки. Проблемът с кадрите не е само при нас, той е във всички клиники в страната. Ставаме все по-малко и по-малко. Моето поколение заминава. След мен поколението пък отива в чужбина. От нашите лекари двама заминаха за Германия, един в Северна Ирландия, един в Дубай, един стана депутат и няма хора. На практика основната оперативна дейност в клиниката се извършва от трима хирурзи. Така или иначе с този ограничен състав ние пак поддържаме едно много сериозно ниво и като обем и като сложност на операциите. 

-Кои са новите методи, които използвате, с каква техника разполагате и от какво още имате нужда?

- В гръбначната хирургия, както казах, ние сме на много високо ниво. Всичко, което излиза по света и всички новости, които се изпълняват в гръбначната хирургия, ние ги прилагаме много успешно. 

-Стигат ли средствата?



-Естествено, че не ни стигат, но мога да кажа, като цяло за здравеопазването в България, че с тези пари, то се извършва на едно много добро ниво. Здравните осигуровки и парите за здравеопазване са в пъти по-малко от тези по света, да речем във Франция или Германия, но въпреки това, качеството на нашите операции не е по-ниско от тяхното, което означава че ние с малко средства постигаме съизмерими резултати. Продуктът, който ние даваме, е на тяхното ниво.

-При вас се извършват уникални безкръвни операции...

-Безкръвна операция, такова понятие не съществува. Има минимално инвазивни, перкутанни и други оперативни интервенции. В нашата клиника са извършени около 30 гръбначни операции, направени по този метод, с перкутанна имплантация на вътрешни фиксатори. Друг е въпросът, че аз имам особено мнение към този метод. За спинална хирургия имаме всичко необходимо, като работим с най-модерни инструменти и импланти. Това, което на нас ни е необходимо и сме на път благодарение на Медицинския университет във Варна да го получим, е един много съвременен операционен микроскоп с всички екстри, който ще повиши качеството на хирургията и ще бъде от полза при обучението на студентите и специализантите. Нужни са ни още ултразвуков аспиратор, съвременен неврохирургичен дрил, интраоперативен ехограф, ендоскоп и т.н. Тази високоспециализирана техника ни е много нужна, защото е включена като изискване на високотехнологичната неврохирургична пътека на Здравната каса. 

- Успява ли Здравната каса да покрие най-неотложните неща?



-Нашите пътеки са недофинансирани и това е ясно от 15 години. От това, което плаща касата за извършена дейност се покриват заплати и осигуровки на медицинския персонал, материали и консумативи, лекарства, апаратура, ремонти на основния фонд и т.н. Много често болницата и лекарите, с нашите заплати, плащаме лечението на тежко болни, които се залежават и разходите за лечението им многократно надхвърлят цената на пътеката, по която се лекуват.

Тежките неврохирургични дейности и въобще тежките заболявания винаги остават недофинансирани. От много години е известно, че нашето здравеопазване се крепи на ниските заплати на лекарите и останалия медицински персонал. Защото, ако трябва да се плащат заплати, които са адекватни на работата, която вършим, касата ще фалира за няколко месеца. И въпреки това с тези малко пари българските лекари правят чудеса и не отстъпват на лекарите в чужбина. Там, за да посетиш личния си лекар, се записваш и чакаш една седмица, за специалист се чака над три месеца, а за планова операция минимум година. При нас всичко става веднага и затова аз казвам, че нашето здравеопазване е достъпно за всички. Естествено, че има още много какво да се желае, но не е такава трагедия, каквато се опитват да я представят хора, които са черногледи, недобронамерени, а и не разбират нищо от здравеопазване. Не случайно българите, които живеят и работят в чужбина, като се върнат през отпуските си в България, бързат да решат здравословните си проблеми тук защото знаят, че тук е по-бързо и по-добре.

Освен всичко друго отделението ни се нуждае от сериозен ремонт, положението е критично. Болницата не може да задели такива пари, за да направи ремонта. Защото всъщност по този начин ремонтът ще се плати пак от заплатите на персонала. Смятам да инициирам една среща с кмета и председателя на Общинския Съвет, да се помисли как да се съберат пари, защото този ремонт не е за нас, той е за пациентите. За една държава можеш да прецениш, като й видиш болниците. Тук не е правен ремонт от 20 години, а той е от огромно значение за вътреболничните инфекции, които са много опасни. Именно заради това в западните държави на всеки две години в операционните се сменят плочки, защото бактериите се задържат във фугите на плочките и подовите настилки. Тука правим чудеса от героизъм. И се справяме на високо ниво въпреки всичко. Аз имам поглед. Ходя на научни форуми по света и виждам как се развива световната неврохирургична наука. Публикувал съм статии в американски и европейски научни списания и много чужди автори ме цитират, което значи че тези хора също са видели, че ние тук нещо правим и го правим добре. 

-Кой трябва да се погрижи?



-Трябва да се погрижи обществото като цяло. В МБАЛ "Св. Анна" по-голям процент от собствеността е държавна, затова предимно държавата трябва да поеме нещата. Обаче ние лекуваме в 70% пациенти на тази община. Останалите са от региона. Значи и общината трябва да има отношение към доброто състояние на болницата. При нас постъпват всички тежки травми и тежки заболявания. Тук идват пациенти от цялата страна да си правят операции. Разбирам, че държавата гледа да покрие непосредствените разходи за лечението, но капиталовите вложения имат също значение. Все едно са те пратили на война, пък не са ти дали пушка. Или срещу танкове да излизаме с лъкове и стрели. И въпреки това ние се справяме. Тази огромна работа, която ние вършим, е благодарение на усилията на целия колектив.

Моят съвет към варненци е да имат доверие в екипа на варненската неврохирургия и варненското здравеопазване. Тук при нас се извършва всичко, не по-зле от това, което се прави в София. Затова нека разчитат на варненските лекари, и в частност - на неврохирурзите. Ако имат такива заболявания като гръбначните, които са най-честите, да не отлагат, а да дойдат на консултация навреме. Хора с дискови хернии и гръбначни проблеми да не се подлъгват по озонотерапии, безкръвни методи и космодискове, а да дойдат да се консултират с добри лекари. Защото, ако се отлагат нещата и не се проведе своевременно оперативно лечение, шансовете за възстановяване бързо намаляват.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: