Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Красимир Методиев: Ваксините срещу COVID-19 не са минали третия етап на изпитване, а вече се поставят масово
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 05.01.2021Коментари (8)3489
© Труд
Ваксините срещу коронавирус трябва да отговарят на изискванията за ефективност и безопасност. До този момент заради бързината, с която бяха създадени, все още не е преминал третият етап на клиничните  изпитания, а вече се започна с масова ваксинация. Това коментира във Варна проф.д-р Красимир Методиев-имунолог и експерт по биотероризъм, съобщава БНР.

Проф. Методиев обясни, че и в листовките към ваксините е посочено, че фирмите не носят отговорност.

Ние нямаме достатъчно данни за нито една от ваксините, които да имат 100% ефект и безопасност. В листовката пише, че всеки носи отговорност сам за себе си, посочи проф. Методиев. Той подчерта, че задължително трябва да се спазват принципите на имунизацията, които прецизират на кого да бъде прилагана ваксината. 

"Ваксинация се прави само на клинично здрав човек. Не може да се прави ваксинация на хората, които са с друга инфекция в момента, с онкологични заболявания, генетични заболявани, имунен дефиците. Това са много контраиндикации. Ние тръгваме в момента да правим масоваизация за ваксинация, а аз съм против това", каза още имунологът.

Според него много от хората имат опасения, че липсата на сертификат за имунизация срещу COVID-19 ще им затвори много врати -  няма да могат да пътуват в чужбина или да постъпят на работа, а тези "стряскащи неща" ще са определящи за решението им да се ваксинират.

Проф.Методиев уточни,че като имунолог той не е срещу ваксинирането, но смята, че трябва да докаже ефективността и безопасността на прилаганите сега ваксини срещу коронавирус.

Като медик с 40-годишна практика, той е категоричен, че имунизационният календар е задължителен, и, ако не сме го спазвали през годините е нямало да има жив човек на планената Земя, но друг е въпросът дали новите ваксини, които се препоръчват са добре проучени.

Той е на мнение, че не е редно и да има близо 20 разработки на ваксината в различни страни.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.01.2021 г.
0
 
 
професора е прав стига сте го плюли. като искате ваксинирайте се, никой не ви спира но не карайте насила който не иска.
0
 
 
Тоя не говори,като лекар и имунолог. Иначе е смешно да търси сертификат. До сега какви сертификати получаваме при задължителна имунизация ? И каква гаранция !? И някой го е излъгал,че няма трета фаза на изпитване. Има само,че срока за разработване на една РНКа ваксина е различен от този тип ,като Спутник. А колкото до 30те различни разработки...Тоя май не знае,че всяко лекарство може да има и 50 аналога и пак да е за едно и също заболяване.
Aнонимен
на 05.01.2021 г.
+1
 
 
Предполагам някой се е загубил в превода, това не може да са думи не на лекар, а на мислещ човек. Всичко е казано точно наобратно на реалното!!! 1. "и в листовките към ваксините е посочено, че фирмите не носят отговорност." Такава листовка има само за една ваксина, засега. Не е вярно, че е посочено в кратките характеристики, че фирмата не носи отговорност, това не е посочено и на друго място. 2. "Ние нямаме достатъчно данни за нито една от ваксините, които да имат 100% ефект и безопасност." Не само за тези ваксините, за нито една ваксина и за нито един медикамент в историята на човечеството не е имало 100 % за каквото и да е, включитерно и за ефект и за безопасност. Нещо повече, в природата 100 % няма. Не е на 100% сигурно, че хората се раждат с една глава и с две ръце, има хора, родени две глави, с три ръце и пр. 3."В листовката пише, че всеки носи отговорност сам за себе си" Това не е вярно, не го пише в листовките! 4. "Ваксинация се прави само на клинично здрав човек." Това е указано в кратките характеристики. "Не може да се прави ваксинация на хората, които са с друга инфекция в момента, с онкологични заболявания, генетични заболявани, имунен дефиците. Това са много контраиндикации. Ние тръгваме в момента да правим масоваизация за ваксинация, а аз съм против това"! С първата ваксина няма да се правят имунизации на такива хора. Със следващите, след като ги одобрят за употреба, ще разберем! 5. "но смята, че трябва да докаже ефективността и безопасността на прилаганите сега ваксини срещу коронавирус." Ефективността и безопасността са задължителни условия, за да получи един медикамент разрешение за употреба. Безумно е дори да се предположи обратното! Най строгите изискванията за получаване на такова разрешение са в ЕС. В САЩ, Великобритания, Израел ваксината на Пфайзер получи разрешение за употреба преди да получи такова в ЕС, а сега се случва същото и с тази на Модерна, ще се случи и с останалите! ЕС може да бъде упрекнат по-скоро за вманиячаване към безопасността на лекарствата, отколкото за неглижирането й!
0
 
 
Третия етап е ваксинацията която се прави в момента
Aнонимен
на 05.01.2021 г.
-1
 
 
Вия: Хайде пак да се правим на интиресни... ситуацията е екстремална, професоре, тези размишления си ги споделяйте с колиги, не объркайте(побърквайте) обикновенште хора, стига ни и мангъровеца...
Aнонимен
на 05.01.2021 г.
-1
 
 
Като сте толкова умни и кадърни,защо вие,БЪЛГАРСКИТЕ УМНИЦИ,не сте направили ваксина?А,сетих се - нямате пари!А защо нямате?Ами защото никой не иска да влага пари в *неработеща машинария*!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: