Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Милена Моллова свири във Варна най-красивите сонати на Бетовен за своя 80-годишен юбилей
Автор: Пламена Николова 09:36 / 31.08.2020Коментари (0)1466
©
Международният музикален фестивал "Варненско лято“, заедно с цялата музикална общност в България отбелязва с голям респект 80-годишнината на проф. Милена Моллова. Изключителната й жизненост говори за друга стойност и измерение на възрастта, не за годините, а за сътвореното на сцената и за менторството на младите пианисти.

С внушителен репертоар от различни епохи, блестяща международна кариера, с много награди, гастроли и много ученици, с които е споделила част от своята артистична същност, тя получи поредното признание през тази година – беше удостоена с Почетното отличие на Министерството на културата огърлие "Златен век“ за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

ММФ "Варненско лято" се присъединява към честването на проф. Милена Моллова с неин рецитал с любими клавирни сонати на Бетовен. Тя е изпълнявала многократно 32-те сонати на Бетовен като интеграл от 9 концерта в България, Европа и света. Сега ще поднесе на варненската публика Бетовен в годината, когато светът отбелязва 250-години от неговото рождение. На 30 август от 11:00 в Градската галерия на Варна Милена Моллова ще представи Соната оп. 13 "Патетична", Sonata quasi una Fantasia "Лунна" и Соната оп. 57 "Апасионата".

Ден преди концерта си проф. Моллова след своето участие в Симпозиума на ММФ "Варненско лято“ беше любезна да сподели с Нина Локмаджиева следното:

- Проф. Моллова, в музикалните среди е известен анекдот за Вашата Библия, бихте ли разказали историята?

- Беше в Швейцария, доста отдавна, бях свирила сонатите на Бетовен и си вървях вече извън залата, прегърнала пред себе си моите ноти със сонатите. Аз винаги си нося книгите така – прегърнати. Среща ме една жена и съвсем искрено ме пита: Извинете, вие католичка ли сте? А аз ѝ отвърнах – това е моята Библия – нотите ми.

- Кога се срещнахте за пръв път с пианото?

- Първата ми среща с пианото беше в Шумен, бях на 5 години, а първия рецитал изнесох на 6 години пак там – с истинска програма.

- Как от дете чудо поехте по Вашия дълъг и смислен творчески път, за да се превърнете във феномен в общността на българските музиканти с творческото си дълголетие?

- Само със свирене, обич към музиката, любов към пианото и толкоз. Нищо друго няма.

- Кои бяха Вашите учители, които Ви възпитаха в тази любов?

- Първата ми учителка беше г-жа Павла Жекова в Шумен, тъщата на Панчо Владигеров, майката на Таня Владигерова. След това мой учител беше Димитър Ненов – от 7 до 9-годишна възраст при него учих. Те имаха огромно търпение. Ненов преподаваше на студенти, но имаше търпението да свири с мен, много интересни неща научих от него, още ги помня. След като се разболя, бях при проф. Панка Пелишек, при нея изкарах повече от 10 години, за всички конкурси, за които се готвех и получавах награди, тя ми беше преподавател. След първия конкурс "Чайковски“ бях една година при Емил Гилелс, изключителен пианист и музикант, от него пък научих вече за останалата част от живота ми всички тънкости и чудеса на свиренето на пиано.

- А чудото Бетовен какво е за Вас? Какъв е Вашият подход към неговите сонати?

- Мисля, че трябва да бъде задължително музикантите да се вглеждат със специално внимание в нотите на Бетовен. Музикалната интелигеност и въобще човешката интелигентност го изисква. Това е желанието човек да се задълбочи. Гилелс казва и аз това го помня и го имам като молитва: "Всичко е написано в нотите, трябва дълбоко и сериозно човек да гледа какво пише в нотите“. Това е директната връзка композитор – изпълнител.

- А можете ли да си позволите различен прочит?

- Всеки изпълнител има своя прочит, но това значи съвсем малко нещо ново, защото всичко си е направено и написано. Ние само леко осъвременяваме това, което Бетовен или всеки композитор от минало време е написал. Естествено го осъвременяваме – това е историческото развитие на музикалния процес. Всяко време чете Бетовен по свой начин. Аз съм различна, моят Бетовен е различен. Така е за всеки пианист. А и се отнася за всеки композитор – всеки композитор ни дава своето богатство, ние просто сме щастливи, че можем да го видим, да го чуем, да го свирим и да го предадем на публиката. Винаги свиря за себе си и за хората.

- Какво е най-новото във Вашия репертоар и кое остава винаги?

- В момента изключително талантливият и гениален български композитор Стефан Драгостинов пише Концерт за пиано, който ще посвети на мен. Тази година, която е моя юбилейна, той ми посвети и Соната за пиано, която е много интересна. Това е мой принос към българската прекрасна музика. А Бетовен е винаги с мен. Затова в концерта на 30 август аз ще подаря на варненската публика три негови сонати – Патетична, Лунна и Апасионата – най-красивото от Бетовен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: