Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Стоян Маринов: Ако има туристически сезон, той ще е най-слабият от години във Варна!
Автор: Пламена Николова 14:34 / 13.03.2020Коментари (0)6752
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ситуацията е безпрецедентна. Не само туризмът, всички не сме се сблъсквали с подобна криза, но специално на туризма тя се отразява най-силно засега. Това коментира за Varna24.bg проф. Стоян Маринов от УС на Варненската туричстическа камара и декан на факултет "Управление" в Икономически университет - Варна.

"Срещахме се в Туристическата камара, даже подготвихме една декларация заедно с други колеги от браншовите организации, за съдействие на бранша в рамките на възможното, защото нещата са крайно обезпокоителни. Особено за туроператори, които се занимават с изходящ туризъм. Те са спрели работа в момента. Никой не влиза в офисите им и не само това. Много хора, които си бяха резервирали пътувания за месеци напред, започват да анулират тези пътувания и да си искат парите обратно. Става въпрос за клиенти, резервирали пътувания за ноември в края на годината. От друга страна, за сезона се случиха ранни записвания и вървяха добре, но преди да възникне тази пандемия. Около 50% от легловата база бяха заети, но нови записвания в момента не се случват. Виждаме, че и в западноевропейските страни се налагат ограничителни мерки и това притеснява хората, въздържат се от записвания.

Нямаме засега данни за някакви драстични лавинообразни анулации на направени резервации за летния сезон. Ако това продължава, нищо чудно и това  да се случи. Големи туроператори вече обмислят  да предоговорят контингентите нашите комплекси, т.е. да ги редуцират . Това е свързано със силно намаленото търсене в момента в Западна Европа.

Резервациите за предстоящите Великденски и Майски празници поне към момента не са масово отменяни. Причината може би е в това, че 90% резервациите са от румънски туристи, а те са по-устойчиви срещу притесненията. Ако всичко се размине и до края на март успеем да преодолеем поне пика, може да се случат в добра насока нещата. Както виждаме обаче, на този етап няма никаква яснота какво предстои. Ако заболеваемостта продължава да нараства, е много вероятно и резервациите за тези празници да се провалят. Ако всичко това не отшуми до края на април, може и да няма сезон. Ако преминат всички тези лавинообразни заразявания, ще има сезон, но доста по-слаб, може би един от най-слабите, които сме имали напоследък.

След решението да се обяви извънредно положение ще бъдат взети и допълнителни решения н аобластно равнище в сферата на туризма.  Ето, ИУ-Варна цяла седмица беше затворен, сега не знаем какво ще се случи.

Всичко това ще засегне хотели и заведения за хранене. Засега няма затворени обекти. Над 100 000 човека са пряко ангажирани с туризма в България, говоря за персонал, а индиректно около 300 000 души си изкарват хляба покрай туризма. Но не само туризмът е засегнат. Какво да кажем за екскурзоводите, които изцяло разчитат на туризма, нямат други доходи и са силно притеснени. Те започват да работя през април-май, те са сезонни работници и това, което са изкарали миналото лято, ще се стопи. Държавата, доколкото има ресурси, при всички случаи ще помогне, защото си има механизми. Давам за пример Германия, която е използвала подобни механизми при финансовоикономически кризи като тази от 2009 г.  и по време на ТОРС през 2003 г. Първата стъпка, е осигуряване от държавата на гарантирани кредити за малки и средни предприятия с изчерпан ресурс . Втората стъпка е свързана с разсрочване на кредити, чийто предприятия не могат да ги плащат. Следващата стъпка е отмяна и разсрочване на данъчни задължения, плащания по осигуровки и т.н. Така държавата може да помогне на бизнеса да се преодолее кризата и трябва да е споделена загубата. Всеки трябва да помогне-държавата, общината, самият бизнес, работниците, за да продължим да живеем.  

Питате ме дали има специално отношение към китайски граждани от страна на хотели и заведения във Варна, нямам информация да се е стигало до ексцесии и да не са допускани подобни клиенти, но за жалост паниката поражда и неадекватни действия", коментирапро. Маринов.



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: