Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. арх. Ян Геел представя "библията в урбанистиката“ във Варна
Автор: Пламена Николова 08:44 / 04.03.2020Коментари (0)1096
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Смятам Варненския свободен университет за "моя“ университет. За мен е радост, че книгата ми "Как да изследваме градския живот“ се издава именно от университета“, каза в ексклузивно интервю за ВСУ "Черноризец Храбър“ световноизвестният архитект и урбанист Ян Геел, ден преди пристигането му във Варна. Авторът ще представи "библията в урбанистиката“ на 5 март 2020 г., от 17,30 ч. в Хотел-галерия "Графит“ във Варна.

"Целта на книгата ми е да даде възможност на професионалистите и на гражданите да предприемат действия за превръщането на градовете в по-приятелски за хората. Пожелавам на всички градове в България късмет в постигането на тази цел“, сподели още проф. арх. Геел. (пълният текст на интервюто вижте тук: https://bit.ly/39oSnvy )

Градският живот трябва да се утвърди като важна част от градоустройственото планиране, пише в новата книга на световноизвестния архитект, преведена на български език от доц. д-р арх. Пламен Петров – преподавател в Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър“. На 180 страници проф. Ян Геел и неговият докторант Биргит Сваре представят знанията за човешкото поведение в градската среда, равнопоставено със знанията за сградите и транспортните системи.

По време на визитата си във Варна проф. арх. Ян Геел ще разгледа пешеходната зона на града с преподаватели от Архитектурния факултет и с известния варненски краевед и изследовател на архитектурното наследство Християн Облаков. Водещият датски архитект ще се запознае с Релефната карта на Морската градина и ще се срещне с автора й – студентът от Варненския свободен университет Кристиян Иванов. Идеята за 3D-картата със забележителности от историческото ядро на парка и с текстове на брайл за хора с нарушено зрение, възникна в студентската лаборатория "Варна – град за хората“, която се провежда във Варненския свободен университет под патронажа на проф. Геел. Проектът бе реализиран с подкрепата на висшето училище и Фонд "Култура“ на Община Варна, а петокурсникът Кристиян Иванов стана победител в студентските поименни награди на Община Варна за 2019 г.

Книгата "Как да изследваме градският живот“ на български език се издава със съдействието на Холдинг Варна“ АД. 

Срешага с проф. Ян Геел във Варна ще започне на 5 февруари в 17,30 ч. с представяне на книгата "Как да изследваме градския живот“ и публична лекция н хотел-галерия "Графит“, галерия "Графит“. Вход свободен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: