Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. д-р Ара Капрелян с най-високо отличие за принос в развитието на българо-арменските отношения
Автор: Пламена Николова 11:03 / 24.06.2021Коментари (0)10099
©
Най-високо отличие за личен принос в развитието на българо-арменските отношения бе връчено на проф. д-р Ара Капрелян. Бележитият невролог бе удостоен с отличието "Почетен член на AGBU Varna“  дни след като отпразнува своята 60-та годишнина. 

Проф. д-р Ара Гарабед Капрелян е роден на 07.06.1961 г. в с. Владимирово. Завършва МУ-Варна през 1988 г. Има признати специалности по Нервни болести и Здравен мениджмънт. От 2010 г. е Началник Първа клиника по нервни болести, а от 2012 г. - Началник Направление Неврологични клиники. Проф. Капрелян е Ръководител Катедра по НБ и невронауки  при МУ-Варна до 2020 г. Води обучение по неврология на студенти по медицина, дентална медицина и здравни грижи. Член е на Експертен Съвет по Неврология към Министерството на здравеопазването, НЕЛБ по НБ към БЛС и Републикандки консултант по неврология.

Проф. Капрелян работи задълбочено в областта на невроонкологията, дегенеративните, възпалителните и редките заболявания на НС, епилепсията и болката. През 2013 г. е част от международен екип описал ново неврологично генетично заболяване. Има общо над 250 научни публикации, участия в учебници и монографии у нас и в чужбина. Член е на БЛС, Българско дружество по неврология (Член на УС; Председател на РК-Варна), IMAB, Balkan Medical Union (Зам. предс., Клон-България), European Academy of Neurology (член на научни панели по невроонкология и невроепидемиология), European Academy of Neuro-oncology и Movement Disorder Society. През 2012 г. е включен в сборника "Бележити българи на съвременна България“. Има номинации в класацията "Най-добрите лекари от специалност неврология“, кампанията "Лекарят, който ме вдъхновява“, награди "Благородно сърце“ и "Почетен знак със синя лента“ на МУ-Варна.

Дни след като отпразнува своята 60-та годишнина, проф. д-р Капрелян бе удостоен с най-високото отличие на Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган Варна. То се връчва за изключителен принос в съхраняването и разпространяването на арменската култура и история, в синхрон с основните ценности и мисия на организацията. Отличието се дава и за лични постижения в развитието на отношенията между България и Армения.   

Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган е създаден 1906 година в Кайро. През първите години от създаването си организацията инвестира значителна част от ресурсите си в оказване на незабавна помощ в бедстващи региони по време на Геноцида срещу арменския народ в периода 1896 - 1915 г. Мисията и целите на организацията са запазването и популяризирането на арменската идентичност и наследство чрез образователни, културни и хуманитарни програми и инициативи.  AGBU има активно присъствие в 31 държави и 74 града по света. AGBU Варна е един от клоновете на организацията, функциониращи в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: