Проф. д-р. Даниела Дженева бе удостоена с приза "Българка" на церемония във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
13:52 / 21.10.2020
2498
Снощи по време на спектакъла "Земята на Орфей" на ансамбъл "Тракия" в ДКС –Варна, Областно дружество на хореографите Варна, удостои с  награда "Българка" проф. д-р. Даниела Дженева.

Това е петото връчване на наградата за период от 23 години, като за последно призът е бил връчен през 2006 година. Наградата е персонална и се присъжда за следния комплекс от дейности:

новосъздадени художествени (танцови) произведения;

значими/ярки сценични постижения;

активно участие в организационно-методически мероприятия в областта на хореографията;

научно-изследователска дейност в областта на фолклора и сценичното изкуство;

педагогическа дейност в областта на танцовото изкуство;

популяризиране на танцовата култура.

Професор Даниела Кирилова Дженева е български хореограф, преподавател в  АМТИИ- Пловдив. Заема длъжностите заместник-ректор на АМТИИ, главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл "Тракия“.

Проф. д-р Д. Дженева е родена е в София на 22 октомври 1960 г. Дъщеря на Проф. Кирил Дженев (основател и пръв директор на ФА "Тракия“, професор в АМТИ). Още от дете тя възприема любовта към народното танцово изкуство като естествена необходимост.

От 1978 година, успоредно със следването си, започва работа като артист-балетист в Държавния фолклорен ансамбъл "Тракия“, Пловдив. Това и дава възможност да навлезе по-дълбоко в автентичното българско танцово наследство. Активно се включва в групи за теренно проучване на фолклорни танцови обичаи.  През 1982 завършва висше образование в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив - специалност "Хореографска режисура“.

От 1988 година е преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство. През 1995 година започва работа по съвместителство в ансамбъл "Тракия“ – първоначално като хореограф, а от 1997 година като главен художествен ръководител и директор. През 1999 година е избрана за ръководител на катедра "Хореография“ в Академията.

От 2014г. заема длъжността заместник-ректор на АМТИИ-Пловдив.

С ансамбъл "Тракия“ Даниела Дженева е осъществила над 2000 концерта над 50 страни по света. Осъществила е и множество записи за редица телевизионни компании.

Носител е на призовете "Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2000 и 2004 г. както и на Награда "Пловдив" през  2004г..

Член на Специализирания научен съвет по музика и музикознание на ВАК.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).