Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. д-р Георги Близнашки защитава научна степен "доктор на науките" във ВСУ
Автор: Екип Varna24.bg 11:19 / 21.05.2019Коментари (0)2666
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Научно жури, за присъждане на степен "доктор на науките“ на проф. д-р Георги Близнашки, ще се проведе на 22 май от 10.00 ч. във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. На него ще бъде представен дисертационният труд на проф. Близнашки – "Общо учение за конституцията". Проф. Близнашки ще е първият български доктор на науките в областта на конституционното право.

Самият той споделя, че е избрал Варненският свободен университет за защита на научната степен, защото основните идеи на дисертацията се зараждат в хода на неговия лекционен курс по "Учение за държавата", който той чете в нашия университет от 2000 г. Една от любимите сентенции на професора е, че "всяко учение за конституцията е по същината си учение за държавата". Именно в общуването със студентската аудитория и академичната общност му позволяват да разгърне основните тези, които са носеща конструкция на неговата дисертация. Освен всичко друго, Варненският свободен университет дава широка свобода за научни търсения и апробация на нови идеи.

"Общо учение за конституцията" е най-значимото произведение на проф. Близнашки и венец в досегашното му научно творчество в полза на конституционализма, смятат членовете на научното жури, сред които блестят имената на доайени на българската правната мисъл - проф. д-р Емил Константинов, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Мария Славова, проф. д-р Валери Димитров, проф. д-р Лъчезар Иванов Дачев, проф. д.ю.н. Димитър Радев Радев и доц. д-р Бойка Чернева.

На 1105 страници проф. д-р Близнашки изследва еволюцията на конституционализма, учредителната власт на народа, същността на конституцията. Особено място е отделено на политическото и юридическото върховенството на конституцията, както и гаранциите за неговото спазване. На финала на дисертационния труд, проф. Близнашки отделя внимание на най-новите категории – конституционната идентичност и конституционния патриотизъм. "Дисертационният труд допринася за увеличаване престижа на българската наука и за издигане на нивото на научните изследвания в България“, пише българският юрист и парламентарист проф. д-р Емилия Друмева.

"Предложенията на проф. Близнашки ще подпомогнат усъвършенстването на конституционното законодателство, философията на правото и развитието на съдебната практика, а становищата му ще допринесат за развитие на научната дискусия за бъдещето на българската държава и световната правна среда“, пише в рецензията си от проф. д-р Мария Славова от Юридически факултет на Софийския университет. "Проф. Георги Близнашки е представил изключителен по своите качества и приноси дисертационен труд, който променя сериозно "ландшафта" на конституционноправната наука в България“, смята проф. д-р Валери Димитров - юрист, университетски преподавател и политик.

Георги Близнашки е професор на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. Преподава Конституционно право на Република България, Европейско конституционно право, Общинско право и Нормотворчество. Бил е бил гост-професор в Casa College, Nikosia, Cyprus. Специализирал е във Великобритания, Русия и САЩ. Той е депутат, наблюдател и член на Европейския парламент. В периода 6 август – 7 ноември 2014 година е служебен министър-председател на Република България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: