Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф.Чирков за Varna24.bg: Какво да реформираме, като нищо не сме създали?
Автор: Пламена Николова 09:32 / 19.10.2016Коментари (3)2543
© Varna24.bg
Проф. д-р Александър Чирков е баща на модерната сърдечна хирургия и кардиология. Много години работи в Германия. Специализирал е детска сърдечна хирургия в САЩ, която въвежда във Федералната република, по-късно и у нас. Създател на университетска болница "Св. Екатерина" и през 1986 година извършва първата трансплантация на сърце в целия Източен блок. През 2003 година прави първата белодробна трансплантация. От известно време работи във Варна и подготвя строителството на най-модерната Черноморска кардио клиника, която ще бъде изградена в морския град.

В Деня на българския лекар проф. Александър Чирков коментира за Varna24.bg ситуацията с родното здравеопазване. Ето какво смята той:

Често чувам, че трябвало да се извършим реформа в здравното обслужване. Искам да отбележа, че реформа се прави на нещо, което го има и е създадено... Но ако трябва нещо да бъде реформирано съм съгласен, да бъдат отстранени всички недомислия и грешки дължащи се на глупави бюрократични решения, на лекарска некомпетентност, на недоученост на докторите, както и на лошото отношение към пациентите... Това още не е реформа, но е ново начало за здравното обслужване, което трябва да функционира, така както е в развитите страни и се чака десетилетия от болното българско население... 

Преди години, когато откривахме най-добрата болница в Източния блок, президента на България, тогава г-н Георги Първанов, след като разгледа създаденото от нас и се запозна с мениджмънта, който действаше успешно, откровено и пред всички призна, че нашата болница трябва да бъде моделът на здравеопазването в страната. От тогава минаха повече от десет години и нищо не се е променило. Дори настъпи сериозно отстъпление от постигнатото. Казвам го с болка и тъга, защото съм един, от тези които се опитаха да организират ефективно медицинско обслужване у нас. Примерите са няколко. Бях изпратен от министъра на здравеопазването на Германия в Америка да специализирам бебешка кардиохирургия. 

След като се върнах я въведох във Федералната република, после и у нас, щом създадох болница "Св. Екатерина". Започнаха да ме канят да оперирам в Алжир и Египет, получих медал в Иран за особени заслуги, а правителството на Тодор Живков беше много доволно, че издигам авторитета на страната. 

Казвам всичко това с лична гордост като българин, който е успял да пренесе в своята родина, онова което е научил в чужбина, защото човешкия опит не бива да умира, той е достояние на цялото човечество. И за да завърша ще кажа, че Америка някога се учеше от Европа, но по-късно САЩ изпревариха всички и днес учат целия сват, на онова което знаят техните доктори. Американците го постигнаха чрез т.нар. колективен либерализъм, нещо, което все още го няма и в Германия. Има го в Холандия и Дания. Това са страни, където министрите ходят на работа с велосипеди... Не е както у нас, където горкият болен за него не остава друго освен пътя на тъгата и изгубената радост...

Стремежът да се стимулира печалбата не е цивилизовано. Особено, когото го вършат лекари, защото непозволените похвати водят до влошаване на здравето и живота на пациентите. Излишно е да създаваме фонд за лечение в чужбина. Нима ние сме пълни идиоти? Нима нямаме способни лекари? След завръщането ми в България, нито един пациент, който страдаше от сърце, повече не бе изпратен за чужбина на операция. Напротив, идваха болни от чужбина и си отиваха щастливи, след успешно лечение. Това ме навежда на мисълта за казаното от древните римляни, че обединението изгражда малкото, разединението разрушава голямото! 

Нека се обединим около този мъдър съвет на древните и сложим началото, първо да създадем кабинети, после клиники за болни деца, да опитаме да лекуваме и най-тежките случай. Срамно и унизително е да ги пращаме в чужбина. Защото много е лесно, ето ви парите, лекувайте се навън... Това не е пътя, болните деца винаги ще има и все в чужбина ли ще ги изпращаме на лечение? Ами тогава за какво са нашите лекари? За да установяваме само дадена болест? Да не кажа нещо по-страшно... Според мен трябва да тръгнем от самото начало. От малкото. Така както са го направили развитите страни и някога го направих в моята клиника. 

Осъществим ли някакъв успех, българското население ще се отърве и ще си отдъхне от недомислията и бездарните бюрократи, които се опитват да усложнят и объркат напълно станалото почти безпомощно наше здравеопазване, което се опитва да измъкне и последния лев от този оскотял от болка народ... 

Мисля, че не съм краен, защото какво ли не съм виждал в своята лекарска практика да правят колеги, в името на златния телец! Ето защо предлагам на Правителството и на Народното събрание да се създаде специализирана група от лекари, специалисти с авторитет и с опит в своята област, която да разработи и предложи на българското здравеопазване такива структури, които да действат успешно като звена в българското здравеопазване. 

На нас не ни трябват друго освен ефективно здравеопазване. А то може да се получи, чрез непрекъснато усъвършенстване и развитие на професионалните умения и квалификация на лекарите и медицинските сестри. Единствено така могат да се получат добри резултати. Нужна е контролна структура, която да гарантира непрекъснато обучение на лекарите на всички нива - от личния доктор до университетския преподавател. 

Още през 1994 година с американските колеги, започнахме да обикаляме българските болници и да обяснявахме, как тази институция действа в САЩ. По това време в Германия, все още нямаше такава структура, нищо че тя беше страната с най-развито европейско здравеопазване. 40 години след САЩ германците пристъпиха към създаване на Асоциацията за непрекъснато обучение на лекарите и медицинските сестри, известна още като continuous medical education (продължаващо медицинско обучение- бел. авт.). 

Потребността от обогатяване на знанията и професионалните умения в областта на диагностициране и лечение на пациентите, предполага повече живи и здрави пациенти, по-голямо доверие между лекуващи лекари и болни. Според мен това може да се постигне, ако на всеки четири години лекарите и сестрите бъдат ресартифицирани, като продължение на тяхното медицинско обучение. Това предполага задължително обучение на медицинския персонал, с цел повишаване на лекарските умения, да се учат медицинските сестри на повече хуманност и лична ангажираност към живота и здравето на пациентите. 

Едва ли ще е трудно Комисията по здравеопазване към Народното събрание, с помощта на техните колеги от Европейския съюз, да узаконят действията и правилата на подобна Асоциация. А нейните задачи ще бъдат ясно дефинирани и узаконени в един пълноправен и непрекъснато действащ орган, със съответни структури и правила по места.

Създадената Асоциацията ще пристъпи към организиране на подходяща база за контрол върху качеството на обучение на персонала в университетските болници и по-малките болници в страната. На всеки шест месеца, по молба на Министъра на здравеопазването, членовете на Асоциацията ще трябва де осъществяват проверка на определен брой болници и да докладват за констатираните резултати. Да има наказания за провинилите се и поощрения за успелите. 

Друго, което предлагам, с цел бъдещото здраве на нацията е в средните училища седмично да се въведе един учебен час по здравна и социална култура. Това ще помогне на подрастващите граждани на България да придобият елементарна здравна култура за болестите, епидемиите и санитарни изисквания в живота. Това ще е от жизненоважно значение за българския народ. Нека се вслушаме в съвета на Сенека, който напомня - да учим за живота, а не за училището...

Ако българското общество се раздели с ненужните политически боричкания и с излишното политиканстване, след като бъдат изградени такива структури и те започнат да действат ефективно, можем да се надяваме на добри и съществени резултати в здравеопазването. Няма да се налага да се търсят специалисти от чужбина за помощ, няма пациентите да ходят за лечение и операции в други страни. Когато трябва високоспециализирани съвети от развитите страни, това ще става на базата на взаимно сътрудничество. Аз съм го доказал преди години, с моя екип от болница "Света Екатерина", помагахме на други страни, с по-слабо качество на медицината като Турция, Гърция, Македония, Украйна, Алжир, Либия, Иран, Ирак и Сирия. Колегите от тези страни след като видеха, че можем да допринесем за тяхното медицинско развитие, идваха да се обучават в университетска болница "Света Екатерина". 

Дори министъра на здравеопазването на бившия Съветски съюз Чазов, по времето на Михаил Горбачов казваше, че те нямат такава качествена и добра болница като "Света Екатерина".

Накратко казано се надявам здравните сътрудници и отговорни администратори да потърсят моята помощ за изграждане на висококачествена форма на здравеопазване. Съвсем естествено е, че времето ще покаже какви допълнителни усилия,ще трябва да положим за да реформираме изцяло българското здравеопазване. 

Стане ли това българското население, ще си отдъхне от всекидневните недомислия, които се случват ден през ден в българските болници. Лекарите няма да бъдат вече под зоркия поглед на медиите, с основателни упреци за лошото отношение и причинената смърт поради небрежност. Трябва ли да казвам, че добре функциониращата здравна система, ще гарантира по-радостен и по-смислен живот на българите. 

Здравето на гражданите, ще донесе за обществото повече блага, който ще създават по-голямо обществено богатство за цялата страна. Здравото население ще бъде стимулирано да направи страната си по-добра, по-красива и по-приветлива за живеещите и туристите.




Още по темата: общо новини по темата: 27
27.11.2020 »
26.11.2020 »
26.11.2020 »
25.11.2020 »
25.11.2020 »
24.11.2020 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цитат от болен човек: "Българското здравеопазване е вредно за вашето здраве!"
+5
 
 
Прав е професорът, разбира се, но целта май е друга - болно и смачкано население, което лесно може да бъде държано в подчинение. Което няма как да се интересува от случващото се на върха на пирамидата, защото единственото, което го интересува, е оцеляването, чисто физически. Поставете 90% от хората в такова положение, дайте им чалга, биг брадър и един цирк за политическа каста, и можете да си правите каквото си искате в рамките на такава държава, без дори да ви научат името. Така че целта на истинските властимащи съвсем не е достъпно, ефективно и работещо здравеопазване.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: