Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф.Стоян Маринов: На добрите кадри в туризма трябва да се гарантира целогодишна заетост
Автор: Пламена Николова 08:45 / 11.11.2016Коментари (2)2258
© Varna24.bg
Варна е целогодишна туристическа дестинация. Проблемът е в това, че има различни обеми търсене през различните сезонони. Това коментира за Varna24.bg проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара.

"През летните месеци има много туристи, а през останалите месеци малко. Не че нямаме. Имаме градски хотели, които работят и през зимата. На "Златни пясъци" също има хотели, които работят целогодишно. Идеята е да направим така, че през есенния, през пролетния период, а защо не и през зимата, с повече конгреси, конференции, различни други развлекателни събития да привличаме повече туристи и да реализираме повече нощувки. 90% от нощувките сега са събрани в юли и август. Това е идеята и се работи. Тук много страни трябва да вземат участие активно - бизнесът, общината, държавата и според мен последната година активно се говори по тези въпроси. 

Летището участва активно с подобряване на достъпността. Защото ако няма достъпност каквото и да правим, туристите няма как да дойдат извън сезона. Говори се за създаване на един фонд за маркетингови действия за привличане на туристи в слабите месеци. Общината също така активно се включва със заделяне на финансовресурс и според мен в следващите няколко години ще се засили търсенето извън основните летни месеци към Варна", коментира проф. Маринов. 

Въпреки отчетения много успешен сезон за Варна и задоволството на туристическия бранш, според него все още на дневен ред стои проблемът с кадрите. 

"Основният проблем, който това лято се очерта и се задълбочи с оглед на повечето туристи, това е проблема със задържането на кадрите по морето и в България. Поради по-добрите условия на заплащане в чужбина много наши квалифицирани кадри предпочитат да работят там. Едно от решенията е съответно да каним за практика студенти от чужбина, това се случи тази година. Но трябва да мислим как нашите студенти да останат да работят в България. Вече има думата бизнесът тук. С помощта на община и държава за създаване на една по-благоприятна среда за бизнеса, за да може той да си позволи по-високи заплати на квалифицираните кадри. И освен заплати, трябва да се гарантира на най-добрите кадри целогодишна заетост. Това пак зависи от бизнеса. Става въпрос да ги водят на работа, па макар и с по-ниско заплащане през зимните месеци. Някои вече го правят и си задържат кадрите", каза проф. Маринов. 

Относно твърденията, че младите хора са капризни и очакванията им са твърде високи спрямо действителността проф. Маринов коментира:

"Работя с млади хора  и сред тях има доста мотивирани, усвояват знания и умения и са решени да се реализират в България. Дори и при по-ниско заплащане. Специално от Колежа по туризъм и катедра "Туризъм" в ИУ остават тук, но като цяло изразяват недоволство от ниското заплащане. Там е разковничето. Трябва да има по-високо заплащане и най-добрите да са ангажирани целогодишно".

Относно прогнозите за 2017 г. проф. Стоян Маринов заяви, че ако се запази международната конюнктура такава, каквато е към момента и няма катаклизми, догодина отново сезонът ще е много успешен за родния туризъм.

"Не можем да очакваме такива ръстове, като тази година, защото ние си възстановихме загубените руски туристи, постигнахме ръстове в Германия. Моето убеждение е, че на новите туристи, които привлякохме тази година, им е харесало в България и ще дойдат отново. Това означава, че най-малкото ще запазим тези обеми, които постигнахме тази година. И ако имаме ръстове, те ще са в рамките на 4-5 %, защото в света за тази година ръста на пътуванията е 4%, при нас бяха над 20%", допълни експертът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.11.2016 г.
0
 
 
Професоре, не знам дали това е обективното ти мнение или мнение за пред камерата но.....Живеем в страна от капиталистически тип. Не Общината и държавата трябва да помагат за заплащането на служителите, ангажирани в туристическия бранш а Вие трябва да направите така, че всички хотелиери и въобще всички в бранша да започнат да обявяват всички приходи, включително и туристическия данък. Заплатите в нормалните заплати се коригират от ПАЗАРА г-н професоре. Общината и държавата имат грижата да предприемат мерки по инфраструктурата на района където ще има туристи. Добри комуникационни връзки на туристите с право охранителните органи, които освен Полиция включва и КЗП и НАП. С този коментар ни връщате в Златни пясъци през 1980 година когато имаше 10 хотела на кръст. За това младите ще продължат да заминават. И ще остане само Вашия пост в камарата
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: