Профилактични прегледи за рак на маточната шийка и на кожата в СБАЛОЗ – Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:35 / 25.10.2018
2000
Безплатни профилактични прегледи в две направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 1 и 30 ноември ръководството на "Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“.

Целта на профилактичните програми, каквито СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, са новооткритите случаи да са във все по-ранна фаза, което дава по-голям шанс за преживяемост на пациентите.

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме ракът на маточната шийка. За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави. Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и  жената трябва да се прегледа.

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема, обясняват АГ-специалистите на болницата.

През ноември профилактични прегледи в АГ-кабинета ще прави д-р Светослав Узунов  всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 10 до 12 часа.

Изключително сериозна тенденция на ежегодно нарастване в световен мащаб има и при рака на кожата. На него се падат около 50% от случаите.

Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Всяка година около 200 000 души по света разбират, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от другите видове рак, смъртните случаи от меланом се увеличават и се очаква да стигнат до 80 000 към 2030 година.

Болестта засяга хората в млада възраст. Повечето случаи са регистрирани при пациенти между 25 и 65 години. В България годишно се диагностицират около 470 души, а около 180 умират от меланом.

95% от ракът на кожата не е меланом, но също е опасен.

Ракът на кожата може да изглежда по различен начин и затова препоръката на специалистите е, когато хората имат някакво образувание да търсят специализирана помощ, защото има начални форми на рак или по-редки форми, които остават незабележими дори и за хора с медицинско образование.

Специалистите съветват да се правят редовно профилактични прегледи на бемките, за да се хванат в начална фаза формите на злокачествено онкологично заболяване.

От 1 до 30 ноември в СБАЛОЗ – Варна профилактичните прегледи за рак на кожата ще се извършват от 10 до 12 часа в понеделник, вторник, четвъртък и петък в Кожен кабинет от д-р Бисерка Въжарова.

Записването на пациенти за безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка и рак на кожата през ноември ще се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. "Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).