Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокуратурата: Няма виновни за прахосването на десетки милиони във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:48 / 20.10.2016Коментари (4)6574
©
Така е изглеждал Центърът за образоване на деца в неравностойно положение във варненския кв. "Аспарухово" няколко месеца, след като уж е бил завършен.
Унищожителният доклад на Агенцята за държавна финансова инспекция от 2013г., с който завърши четвъртият, преждевременно прекратен мандат на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, остава без последствия. Това показва решението на Варненската окръжна прокуратура, с което разследването по сигналите, отразени в доклада, е прекратено. Мотивът за това решение е "липса на данни за извършено престъпление".

Докладът на агенцията бе изготвен след одитна проверка, в която бяха проверени договори и обществени поръчки, възложени от администрацията на Кирил Йорданов между януари 2009 г. и септември 2012г.

Обект на одита бяха и седем обществени поръчки за 330 млн. лв.

Освен това през същия период са били похарчени още близо 64.5 млн. лв. без задължителните по закон конкурси.

Сред компаниите, споменати поименно в доклада на АДФИ са "Хидрострой", "Инжстрайинженеринг", дружествата по Закона за дадълженията и договорите "Варна строй 2012", "Зебра Варна" и "Обединение АБ Варна". По силата на договори, сключени след спечелени обществени поръчки през 2012г,. те са поели задълженията по всички дейности за ремонт и строителство на общинската инфраструктура във Варна.

Според констатациите на Агенцията за държавна финансов инспекция (АДФИ), договорите на въпросните компании , са били сключвани в нарушение на Закона за обществените поръчки. В резултат на това процедурите, предвидени в него, са формализирана, а фирмите, изпълняващи дейности - всяка в различен район на Варна, са били превърнати в монополисти с всички последици произтичащи от това.

Според една от най-фрапиращите констатации в доклада на АДФИ, община Варна, представлявана по това време от Кирил Йорданов, е допуснала при отделните компании, работещи в различни части на града, цените да се различават до 1600 пъти за идентични ремонтни и строителни дейности.

Освен това устойностяването на ремонтни дейности във Варна е ставало по "анализни цени, в пъти по-високи от вече договорените". В резултат на всичко това са били начислени и изплатени неправомерни разходи в размер на близо 16 млн.лв.

Един от най-фрапиращите случаи, описани в доклада на АДФИ, е свързан със станалия печално известен центъра за социални грижи "Анастасия д-р Железкова". Бюджетът за неговия ремонт е бил в размер на близо 6 млн. лв., а за изпълнител е било определено дружеството "Весела" ООД.
Документите от проведената процедура по възлагане на обществената поръчка показват, че компанията е била предпочетена пред конкурентите си заради предложения нереално кратък срок от 2 месеца за приключване на работата и рекордния гаранционен срок от.... 70 години за извършените строителни работи.

Въпреки, че по този случай Агенцията по обществените поръчки излиза със становище за прекратяване на процедурата, то не е било взето под внимание от администрацията на Йорданов.

Според констатациите на Агенцията за държавна финансова инспекция след завършването на ремонта в социалния дом "Анастасия д-р Железкова", предназначен за хора с увреждания, не е имало асансьори или рампи за инвалидни колички. Не е била изградена и отоплителна инсталация, но в замяна на това в санитарните помещения са били монтирани тоалетни чинии за 470 лв. всяка.

За да бъде замазана измамата с нереално краткия срок за изпълнение на обществената поръчка са били съставяни документи с недействително съдържание, сочи докладът на АДФИ. В нарушение на Закона за обществените поръчки са били променени условията по договора, сключен с "Весела" ЕООД. Чрез неоснователно спиране "поради метеорологични условия" и "необходимост от преместване на машини и съоръжения" срокът от 2 месеца за изпълнение на договора е бил изменен. По време на "спирането" обаче работата на обекта е продължавала, сочи проверката.

Друг от най-фрапиращите случаи отразени в доклада на АДФИ, е този с изграждането на образователен център за деца в неравностойно положение във варненския кв. "Аспарухово". Освен, че изборът на изпълнител е бил направен незаконосъобразно, за материалите, необходими при строителството (представляващи над 50 % от стойността на поръчката), не е била изискана и съответно не е била представена цена.

Според констатираното по време на инспекцията, комисията за разглеждане на офертите е отстранила неоснователно трима от участниците в търга за възлагане на обществената пръчка. В следствие на това на първо място е класирана оферта на вече споменатата "Весела"ЕООД с цени до 12 пъти по-високи от най-ниските предложени от конкурентите й. Избраната компания не е изпълнила поетите задължения за изработване на Подробен устройствен план и технически-инвестиционен проект на обекта, но въпреки това тези дейности на стойност 23 хил. лева са и били платени.

За извършените строително-монтажни дейности в центъра за деца в неравностойно положение в кв. "Аспарухово" не е бил одобрен проект, а основната част от свършената работа не е съответствала на заданието. Освен това тя не е изпълнена в срок, но от Община Варна не са поискали дължимите за това неустойки в размер на над 72 хил. лв.

Освен всичко споменато до тук в доклада на АДФИ, в който прокуратурата не откри данни за престъпление, е записано, че при отчитане на строителството в кв. "Аспарухово" са били съставени документи с невярно съдържание.

Като финал към момента на подписването на приемо-предавателния протокол сградата за деца в неравностойно положение е била без електрическа, водопроводна и канализационна инсталации. По тази причина малко след приемането постройката е изоставена от община Варна, а скоро след това е била и напълно разграбена.

В доклада на АДФИ от 2012г. подробно са описани и няколко случая, в които общинска собственост във Варна е разпродавана в крещящо нарушение на закона, или са били заменяни срещу условно извършени услуги.

Въпреки всичко споменато до тук, след разследване, продължило близо три години, Варненската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство по сигнали на АДФИ, тъй като не откри данни за извършено престъпление.

Според говорителя на прокуратурата Радослав Лазаров същото се отнася и до лицата, чиито действия са били обект на разследването. "Прокурорският акт е изпратен на АДФИ и Община Варна и те имат право да го обжалват в седмодневен срок от получаването му, обясни Лазаров. Ако не се възползват от това свое право, актът може да бъде обект на контрол от страна на Апелативна прокуратура Варна, по неин почин или по жалба от АДФИ например. Този контрол може да се осъществи в двугодишен срок".

Източник: Морски Дневник









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
и след като е имало нарушения още тогава защо сега същите фирми продължават да печелят обществени поръчки.....????
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: