Прокуратурата иска съдът да върне делото срещу Мейзер за ново разглеждане

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:53 / 04.10.2018
5265
Апелативната прокуратура във Варна протестира пред Върховният касационен съд решението на Апелативния съд по делото срещу Анита Мейзер, научи Varna24.bg.

От Апелативната прокуратура във Варна е внесено чрез Апелативния съд на Варна до Върховния касационен съд протест за проверка на решение от 21 август 2018 г., с което е била призната за виновна подсъдимата Анита Желева за това, че е причинила на съпруга си Николай Димов смърт по непредпазливост.

Било й е наложено наказание 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим и за подкуп, предложен на полицейски орган за да не извърши действия по служба, 4 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим, както и глоба в размер на 8000 лв.

Определено е общо наказание от четири години и шест месеца. Зачетено е и предварителното задържане на подсъдимата. Желева е била осъдена да заплати на граждански ищец, майката на Николай Димов, обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на непредпазливото си деяние, в размер на 150 000 лв. в едно със законната лихва. Предявения от майката на Димов граждански иск е бил преди това за 300 000 лв., но е отхвърлен.

Присъдата на Окръжния съд е била изменена в наказателно-осъдителната й част, като Апелативния съд на Варна е намалил наложеното на Анита наказание на 3 години лишаване от свобода за убийство по непредпазливост и на 2 години лишаване от свобода за подкуп, а глобата е намалена от 8000 на 4000 лв. Групираното наказание е 3 години лишаване от свобода, което да изтърпи при общ затворнически режим. Запазено е обезщетението за майката на Димов в размер на 150 000 лв.

Апелативната прокуратура не е споделила съображенията на Апелативния съд в частта, която отмерва наказанието за престъплението "подкуп“. В решението си съдът е посочил, че Окръжен съд е наложил 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, което е намалил с 1/3, тъй като тогава се е гледало делото по реда на съкратено съдебно следствие. Впоследствие обаче Желева се е отказала от разглеждане на делото по съкратено съдебно следствие и е поискала да се гледа по общия ред. Тогава няма как да се приложи намаляване на наказанието с 1/3, коментират юристи.

На този етап вече  всичко е в ръцете на Върховния касационен съд, пред който Желева също обжалва наложеното й наказание, а Апелативна прокуратура протестира. Прокуратурата предлага да се отмени решението на Апелативния съд и да върне делото за ново разглеждане в Апелативния съд.   

Обжалване има и от страна на защитата на близките на убития Димов, които също очакват решението на по-висшата инстанция, коментира за Varna24.bg адвокатът на майката на Николай, Иван Томов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (141):
08.09.2022 Дъщерята на Анита Мейзер – Джули: Майка ми си пекла суджук и филийки на ютия в затвора
14.08.2020 4 години след бруталното убийство на Николай близките му са неутешими
15.05.2020 Скандалната варненка Анита Мейзер: Ники ме чака, но не бързам да ходя при
него
16.03.2020 Анита Мейзер пише мемоари, ще разкаже как е убила приятеля си
03.01.2020 Вместо да плати кръвнина за убития Николай, Мейзер се кани да обикаля света
29.11.2019 Анита Мейзер го удари на живот след затвора
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).