Прокуратурата не иска да пускат корумпирания инспектор Драгнев у дома

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:48 / 31.08.2018
3544
Окръжната прокуратура във Варна внесе в Апелативния съд протест срещу определението на Варненския окръжен съд, определил вчера, 30 август 2018 г., мярка за неотклонение "Домашен арест“ на обвинения във вземане на подкуп инспектор от варненския затвор Явор Драгнев.

Прокуратурата не споделя изводите на съда, че домашният арест на инспектора може да осигури нормалния ход на разследването. Тя не съответства на високата обществената опасност на деянието, извършено от длъжностно лице. Аргументите за искането на отмяна на определението на Варненския окръжен съд произтичат от характера и начина на извършване на продължаваното престъпление по член 301, ал. 1 от НК, в съучастие с лишен от свобода и неговата съпруга като помагачи.

Прокуратурата подробно визира в протеста си служебните задължения на обвиняемия инспектор по социална дейност и възпитателна работа в място за лишаване от свобода, който трябва да работи за поправяне, превъзпитание и коригиране на поведението на осъдените, за тяхната ресоциализация и връщане към законосъобразен начин на живот. Съучастникът му в извършеното престъпление – осъденият на 9 години затвор за въоръжен грабеж Филип Филев, е осъждан и за други тежки умишлени престъпления.

Според Окръжната прокуратура във Варна съществува реална опасност Явор Драгнев да се укрие и да избегне реализирането на наказателна отговорност спрямо него, независимо от семейното му положение и трите му деца. Това не го е възпряло да извършва противоправни действия. Определената мярка за неотклонение от съда не ограничава в необходимата и достатъчна степен възможността затворническият инспектор да попречи на разследването и да осуети събирането на доказателства както за повдигнатото вече обвинение, така и за деянията, които ще бъдат разследвани и установявани от започналото разследване. 

Прокуратурата не изключва и възможността чрез незаконосъобразни методи да бъде въздействано върху лишени от свобода и техни близки, чиито данни са известни на Явор Драгнев и Филип Филев. Намерени са доказателства за 68 парични превода от близки на осъдени лица, които били изпращани на съпругата на затворника  Мюге Филева, която също е обвиняема по делото като помагач на инспектора.

Предстои по частния протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу определението на Варненския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение "Домашен арест“ на Явор Драгнев, да се произнесе Апелативният съд.


Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
15.01.2019 Намалиха размера на парична гаранция за варненския инспектор, разследван за подкуп
13.11.2018 Разследваният инспектор във Варна: Искам да работя, за да издържам петчленното си семейство
31.08.2018 Децата спасиха корумпирания инспектор Драгнев и помагачката му Мюге
30.08.2018 Домашен арест за 41-годишния Явор Драгнев, инспекторът от затвора, хванат с подкуп
30.08.2018 Затворник посредничил за подкупите на корумпирания инспектор във варненския затвор
29.08.2018 При акцията във варненския затвор задържаха инспектор за корупция, имал и помагач
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).