Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокуратурата не казва дали работи по сигналите срещу ТЕЦ "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 13:42 / 02.12.2019Коментари (0)3395
©
Държавното обвинение категорично отказва да даде информация дали работи по сигналите срещу ТЕЦ "Варна", чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. След като преди седмица член на Сената на парламента на Чехия сезира Софийската градска прокуратура за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на топлоцентралата, в."Сега" попита дали този сигнал вече е постъпил и ще бъде ли разгледан. От пресцентъра на СГП първоначално заявиха, че искат въпросите в писмен вид, а няколко дни по-късно съобщиха, че към момента няма да коментират темата.

Според сенатор Лукаш Вегентнехт сделката за ТЕЦ "Варна" между чешката държавна енергийна компания "ЧЕЗ груп“, която в края на 2017 г. продава топлофикацията на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета "Орешарски“ Данаил Папазов, е извършена на много по-ниска цена от реалната. "Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред "Свободна Европа".

ЧЕЗ купува ТЕЦ "Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продава през 2017 г. за 48.5 млн. евро на "Сигда“, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от ТЕЦ "Варна“ са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)“, твърди още сенаторът. Той коментира, че "ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на "ТЕЦ Варна“ с ниската ефективност на теца". "Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, добави Лукаш Вегентнехт.

Това не е единственият сигнал срещу теца на Доган, който отлежава в прокуратурата. Преди близо половин година Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира редица държавни институции за решение на Енергийния системен оператор (ЕСО) да заплати милиони левове за студен резерв на ТЕЦ "Варна". Според АКФ техническата изправност на топлоцентралата е под въпрос, което е предпоставка за евентуална заплаха за енергийната сигурност като част от националната сигурност на България. В тази връзка фондът е подал сигнал до ДАНС, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Сезирана е и НАП заради съмнения за избягване на данъци при придобиването на централата от Доган.

От държавното обвинение обаче не отговориха на въпрос на "Сега" дали сигналът на АКФ е разгледан. За сметка на това неотдавна лично депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви пред журналисти в парламента по време на едно от редките си посещения на работното място, че "винаги би инвестирал в проекти на г-н Доган".



Още по темата: общо новини по темата: 17
20.06.2019 »
17.06.2019 »
17.09.2018 »
17.09.2018 »
13.09.2018 »
16.02.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: