Прокуратурата във Варна протестира предсрочни освобождавания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:01 / 01.03.2018
1903
Окръжната прокуратура във Варна внесе два протеста срещу определения на Варненския окръжен съд, с които е било допуснато условно предсрочното освобождаване от затвора на лишените от свобода Горан Георгиев и Любомир Димитров.

38-годишният Горан Георгиев е осъждан 19 пъти. В момента изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 1 година и 6 месеца. С определението на Варненския окръжен съд той бил освободен условно предсрочно от изтърпяване за останалата част от присъдата си от 6 месеца и 20 дни. Съдът постановил мярка за пробационен надзор в този срок.

Окръжната прокуратура категорично не приема изводите на съда за траен процес на поправяне в поведението на осъдения. В протеста се припомня, че след 19 осъждания на 20 февруари тази година Районната прокуратура в Провадия е внесла обвинителен акт за кражба, представляваща опасен рецидив, срещу Горан Георгиев.

32-годишният Любомир Димитров изтърпява в момента 7-годишна ефективна присъда за престъпление, извършено в условията на опасен рецидив. Осъждан е общо 9 пъти. Нито предишните му пребивавания в местата за лишаване от свобода, нито сегашното е довело до трайно превъзпитание, поправяне и ресоциализация на осъдения. Според обвинението той е извършил в затвора четири груби дисциплинарни нарушения, като последното през 2016 г., когато у него е намерена наразрешена за държане в затвора вещ.

Според Окръжната прокуратура във Варна и в двата случая е налице първата предпоставка в изискванията на член 70, ал. 1 от НК за условно предсрочно освобождаване - да е изтърпяна част от наказанието. Законът обаче изисква и безспорни доказателства за поправянето им, каквито и при двамата изтърпяващи ефективни присъди липсват. 

Протестите на прокуратурата ще бъдат разгледани в Апелативния съд във Варна. До произнасянето на втората съдебна инстанция те ще продължат да пребивават във варненския затвор.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).