Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокуратурата във Варна заключи: Няма нарушения при предлагането на безплатни ученически закуски
Автор: Пламена Николова 11:07 / 06.02.2017Коментари (5)3694
© Фейсбук
Проверка на Окръжната прокуратура във Варна установи липса на нарушения при предлагането на безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас във Варна.

Преписката е била образувана от Окръжната прокуратура във Варна след публикации в интернет на 6 и 7 октомври 2016 г. В тях е изразен негативен коментар за безплатна закуска на варненски ученици от първи до четвърти клас, които съдържали оскъдно количество лютеница и малко парче сирене с тегло 2,4 грама. Направено било и внушение, че производителите печелят за сметка на държавния бюджет, като пестят от хранителните продукти, които се влагат в приготвянето на безплатните закуски.

Окръжната прокуратура във Варна възложила проверката на Регионалната здравна инспекция, която следи за спазването на разпоредбите за здравословно хранене на учениците. Извършени били 39 проверки в основни и средни училища във Варна, както и в обекти за производство на храни. Установено е, че подкрепителните закуски за учениците се приготвят в седем производствени обекта и четири ученически стола на територията на Варна. Ангажираните с производството на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента подкрепителни закуски по рецепти от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище.

В традиционния сандвич се влагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата в сборника, а производителите обяснили това с практичност при опаковане и транспортиране на готовата продукция. Въпреки това количеството хляб бил в незначително по-голямо количество от посоченото в рецептурника. Напълно отговаряли на изискванията сандвичите, които се приготвяли в столовете на самите училища.

Заключенията на извършените проверки не са установили нарушения на здравословното хранене на учениците както по отношение на стандартите, така и по отношение на влаганите суровини. Конкретният случай за маломерност на вложените хранителни продукти в сандвича, станал повод за образуване на преписката, не е можело да бъде проверен дали отговаря на нормативните изисквания за качество и количество на вложените продукти. Проследен бил пътят на случайно избрана закуска, произведена на 14 декември 2016 г. със срок на годност същия ден до 18 часа. Не са установени отклонения от изискванията.

Поради липса на закононарушения преписката била прекратена.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Iskra Petrova 4
премахни филтъра

0
 
 
Понеже са бездетни и затова не ги интересува с какво се хранят децата!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: