Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокурор Радослав Лазаров: Не можем да противостоим на "модерни" престъпленията с методите от миналия век!
Автор: Пламена Николова 13:46 / 06.11.2021Коментари (0)2487
© Varna24.bg
Сега е модерно да се говори за Съдебна реформа, но не чувам нищо за реформа в насока повишаване научния капацитет на разследващите органи, коментира за Varna24.bg прокурор Радослав Лазаров. 

- Прокурор Лазаров, в ерата на дигиталните услуги, все повече хора се притесняват, че личните им данни и финанси могат да станат обект на злонамерени хакерски атаки. С оглед на това, нека поговорим на първо място за този тип престъпления и какви случаи са постъпвали в Окръжна прокуратура - Варна?

- Несъмнено този въпрос вълнува много хора, особено като се вземе предвид, че живеем във време, в което всеки един от нас използва компютри. Все повече хора използват мобилните си устройства за банкиране, за да пазаруват и за тях е от голямо значение личните им данни да останат защитени.

Самите компютърни престъпления са криминализирани през 2002-ра година и можем да кажем, че това са относително нови престъпления.

От тази гледна точка можем да заявим, че практиката за този тип престъпления не е особено богата, визирайки практиката на Окръжната прокуратура.

Хората обаче се интересуват от статистика и затова направих една справка за 7-годишен период.

Това, което прави впечатление е, че делът на компютърните престъпления е пренебрежимо малък в сравнение с останалите такива.

На фона на хилядите досъдебни производства, които годишно наблюдаваме, компютърните престъпления са единици. Най-много регистрирани – 23 на брой, имаме през 2015-та година. Разбирате, че това е нищожен дял от престъпността във Варненския регион. Тук включвам и документните измами извършени чрез компютърна манипулация. Чистите компютърни престъпления също са много малък дял, като говорим за няколко десетки за целия 7-годишен период, за който имам статистически данни.

Това обаче не трябва да успокоява хората, а напротив – задължително е да бъдат изключително внимателни със своите лични данни във виртуалната среда.

- Кои са най-честите измами, за които хората трябва да бъдат бдителни?

- Популярни са така наречените "фишинг“ атаки, опитите за неправомерно разпространяване на реклами, а разбира се и по-тежките престъпления като например – злонамерено проникване в системи, въвеждане на вируси и т.н.

В момента Окръжна прокуратура – Варна наблюдава досъдебно производство свързано с компютърно престъпление спрямо информационен сайт. По сигнал на собственика на сайта "Афера“ г-жа Веселина Томова е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319 Д, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, което ще рече, че през месец октомври, в условията на продължаващо престъпление са били разпространени компютърни програми за достъп до информационна система, с цел да се извърши друг вид компютърно престъпление. Делото е само на две седмици и по него се провеждат следствени действия. За съжаление поради това, че е в съвсем начален етап, няма как да се навлиза в детайлно разясняване, като усилията ни са насочени към разкриване на извършителите на престъплението. 

- Разполагат ли институциите с необходимия човешки и технически ресурс за разрешаването на този тип престъпления?

- Тук е много важно да се каже следното: Прокуратурата води досъдебното производство, но разследването се извършва от разследващите органи. Част от тези разследващи органи е Следствената служба, но основно разследванията се водят от Министерството на вътрешните работи. От огромно значение при разследването на компютърните престъпления са експертизите. Точно тук обаче срещаме сериозен проблем, защото на територията на Базовата научно-техническа лаборатория към Областна дирекция във Варна нямаме налични, обучени специалисти, които да могат да се занимават с компютърни експертизи.

Това което ми е известно е, че се предвижда обучението на такива експерти, но дали заради COVID ситуацията или заради други причини, това обучение все още не е факт.

И тази гледна точка за експертизите за компютърна техника и респективно за компютърни престъпления трябва да разчитаме на НИКК към МВР, което пък води до забавяне във времето, защото Института по криминалистика е изключително натоварен с работа.

- Означава ли това, че е нужна реформа в системата?

- Тук обаче искам да кажа нещо много важно. Сега е много модерно да се говори за съдебна реформа и най-вече реформа в наказателното правосъдие.  За съжаление обаче не чувам и не виждам да се провежда разговор в посока към това съдебната реформа да се случи и чрез повишаване на научния капацитета на разследващите органи, да се опрем на научни данни за доказване и разкриване на престъпленията. Аз си мисля, че в 21-ви век това е повече от естествено, още повече, че престъпленията се развиват и на тях не може да се противостои с методите на миналия век.

Затова си мисля, че  Съдебната реформа в наказателната ѝ част трябва да се разглежда като облекчаване на доказателствената материя, облекчаване възможността за доказване на престъпленията и въвеждане от законодателна гледна точка да се доказват престъпленията чрез научни способи, а най-важното е осигуряването на бекграунда. Тук говорим за осигуряване на възможността разследващите органи да разполагат с компетентни експерти, добра техника и консумативи.

Ще Ви дам пример в тази връзка. По едно мое дело беше назначена ДНК експертиза в Бургас, която нямаше положителен резултат. Благодарение обаче на доброто международно сътрудничество между България и Германия, същия обект беше предаден за анализ на немска лаборатория, където след направени над 50 проби – беше установена ДНК. Проблемът е технологичен, проблемът е на възможностите и естествено на знанията на нашите експерти. Аз не подлагам под съмнение техните знания,  защото в случая с ДНК експертизата говорим за проблем на възможностите, тъй като това е изключително скъпа процедура.

И ако трябва да отговоря на предният Ви въпрос дали прокуратурата разполага с човешки и технологичен ресурс – да, разполага с човешки ресурс, с млади и добре мотивирани прокурори, които желаят да се развиват и да постигат доказване на обвинението, включително и в тези нови престъпления, за които говорим. От гледна точка на технологията обаче – там има какво още да се желае. И то не само за прокуратурата, а преди всичко за разследващите органи. 

- Искам да насоча вниманието Ви и към една тема, която беше доста дълго време обсъждана в медийното пространство – телефонните измами и борбата с тях. Какво сочи статистиката по отношение на този тип престъпления?

- Искам преди всичко да благодаря на колегите от Районна прокуратура – Варна, които ми предоставиха данните за тези престъпления, тъй като те са от тяхната компетентност.  Това обаче е обществено значима тема и ще си позволя да споделя с Вас данни. За целта сме разгледали два периода от по три години – от 2016 до 2018-та година и съответно от 2019-та до 2021 г. Спадът за втория период е очевиден. Пикът на телефонните измами в нашия регион е бил през 2017-та година, когато са били регистрирани 66 измами. За сравнение – през 2020-та е било регистрирано едно такова деяние, а за шестмесечието на тази година нямаме такова дело. За 2019-та година са били 39 случаите на телефонни измами.

Видимо този тип престъпления намаляват и силно се надявам тази тенденция да се задържи. Надявам се тя да е в резултат на добрата работа между прокуратурата и полицията.

- През последните години фокусът на прокуратурата е насочен към битовата престъпност. Какви резултати отчитате в това направление?

- Битовата престъпност е социален феномен. Тя произтича от естеството на обществото и за всеки е ясно, че тя не би могла да бъде преодоляна напълно. Според статистическите данни на отчетните доклади на прокуратурата в последните години сочат, че битовите престъпления са около 50% от всички регистрирани. Повече от половината от битовите престъпления пък са кражбите и грабежите.

Полагат се сериозни усилия за справяне с този проблем и свеждането му до по-ниски граници. Отново искам да подчертая необходимостта от активна работа на полицията за разкриването на тези деяния, защото голяма част от престъпленията остават неразкрити, а след изтичане на 10-годишния давностен срок – биват прекратени.

Проблемът е комплексен и към него следва да се насочат усилията на цялата държава – не само на правоохранителните органи, но и на органите, които преследват престъпленията.

- И на тема борба с наркоразпространението. Какви успехи имате в това направление през тази година?

- Първо с удоволствие искам да започна отговора на този въпрос с факта, че колегите ми – Диана Иванова и Димитър Кайряков, които са наблюдаващи прокурори по досъдебно производство за контрабанда на хероин с тегло над 400 килограма, бяха удостоени с грамота от община Благоевград и с грамота на името на Джовани Фалконе. Това е признание, което моите колеги са получили благодарение на това, че под тяхно ръководство е била разкрита контрабанда на такова значително количество наркотици. Разследването по делото продължава и както добре знаете – информация по висящи дела няма как да бъде споделяна.

Общата картина на борбата с наркоразпространението сочи, че този тип престъпления запазват константни стойности в структурата на престъпността в региона. Имаме безспорно и отлични успехи  и колегите заслужават поздравления за труда им. Като друг пример мога да посоча разкриването на контрабандата на прекурсори, където си партнирахме с международни институции. Примерите не са един или два и ние се стараем да ги  следваме.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: