Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокурорите от Апелативния регион са участвали в над 15 000 съдебни заседания през 2016 г.
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 12.04.2017Коментари (0)1034
© Varna24.bg
През 2016 г. прокурорите от Апелативен район - Варна, са положили сериозни усилия в работата си по делата от особен обществен интерес, свързани с противодействието срещу корупцията, изпирането на пари, престъпленията с предмет имущество на ЕС, финансовите и данъчните престъпления, трафика на наркотици и др. 

Част от тези дела са били взети на специален надзор. От наблюдаваните 39 такива 10 са новообразувани през отчетния период, сочат данните в годишния доклад за работата на прокурорите от 6-те окръжни и 20 районни прокуратури в обхвата на Апелативната прокуратура във Варна, представен днес, 12 април 2017 г., от административния ръководител - апелативен прокурор на Апелативната прокуратура във Варна Ружа Големанова. 

През миналата година разследващите органи са приключили 13 досъдебни производства на специален надзор. В съда са внесени девет производства, по които са предадени на съд 22 лица. Нито един от тези подсъдими не е оправдан, а успехите се дължат на нарасналата прокурорска ефективност в работата по тези дела. 

Неефективният резултат в борбата срещу корупционните престъпления в голямата си част се дължи на остарелите норми в Наказателния кодекс и недобрата работа на оперативните служби по разкриване на престъпленията. Въпреки това прокурорите в Апелативния район са наблюдавали през миналата година 357 досъдебни производства за корупционни престъпления. Решени са били 185 дела, по които са осъдени с влязъл в сила съдебен акт двойно повече подсъдими. 
 
Положителен акцент в работата на обвинението в района на Апелативната прокуратура във Варна са постигнатите резултати при съкратените форми на разследване с ръст при бързите производства, чието увеличение е с 642 дела.
Запазва се делът на делата за престъпления против собствеността и особено за кражби, като за този вид престъпления в съда са внесени 1109 прокурорски акта. За поредна година се отчита и значителен относителен дял на разследванията за общоопасни престъпления, особено за пътно-транспортни. 

Независимо от декларираните от МВР усилия за превенция и нулева толерантност обаче за поредна година почти непроменен е и броят на делата за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда. Необходима е промяна на законовата уредба най-вече по отношение на санкционирането на тези прояви, което не оказва възпиращ ефект. 

Дефицитът на вещи лица в повечето от окръжните райони в региона на Апелативната прокуратура във Варна затрудняват и забавят работата по делата. 

През отчетния период във Варненския апелативен регион са били осъдени и санкционирани общо 5376 лица. С влязъл в сила съдебен акт са били осъдени и санкционирани общо 5215 извършители на престъпления, което е повече в сравнение с 2015 г. Оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт съставляват едва 2,43 процента от осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт, като по този показател Апелативен регион Варна е в челните места сред прокуратурите в национален мащаб. 

През 2016 г. прокурорите от Апелативния регион са участвали общо в 15 182 съдебни заседания по наказателни, граждански и административни дела. В района на АП - Варна, са получени за изпълнение влезли в сила присъди и споразумения срещу 3071 лица. Срочността на привеждане в изпълнение на осъдителни съдебни актове в целия апелативен район е на много добро ниво.

През отчетната 2016 година прокурорите от Варненския апелативен район отчитат сериозно увеличение на количествените показатели за дейността, свързана с международноправното сътрудничество в сравнение с предходните 2015 и 2014 год. Запазват се тенденциите за увеличаване броя на преписките с международен елемент и с превес на изходящите ЕЗА над входящите. От това може да се направи извод, че и през отчетната 2016 год. прокурорите от териториалните прокуратури са проявили висока инициативност за събиране на доказателства по досъдебните производства чрез способите за международноправното сътрудничество по наказателните дела. 
 
През 2016 г. прокурорите от Варненския апелативен район са решавали въпроси с международен елемент в 1081 случая при 894 за 2015 год. и 581 за 2014 год.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: