Пролетният фестивал на Варна започва с Academy of St Martin in the Fields

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:47 / 18.03.2015
574
За дванадесети път Европейският музикален фестивал открива активния артистичен сезон във Варна. На взискателната варненска публика пролетният фестивал ще предложи поредица от вдъхновяващи срещи с инструменталисти от световна величина. За пръв път в морската столица ще пристигне един от великите оркестри на Европа - Academy of St Martin in the Fields от Великобритания, който ще открие фестивала на 7 април в зала 1 на ФКЦ. Ще го последват срещи с изкуството на изявени артисти от Германия, както и на обичани български изпълнители, доказани на международния подиум. Традиционните за фестивалната програма кросовър проекти ще прехвърлят мост и към джаза.

"Едва ли има някой, изкушен от магията на класическото музикално наследство, за когото името Academy of St Martin in the Fields да не е синоним на съвършено изпълнителско майсторство - каза на пресконференция днес директорът на фестивала Мария Кондова, мениджър на агенция Елит Мюзик. - Варненската публика ще има изключителната привилегия да чуе на живо неговата кристална звучност и да стане част от световната общност от почитатели на изкуството на този велик оркестър." Academy of St Martin in the Fields е един от най-записваните в света оркестри за всички времена с над 500 албума за звукозаписните гиганти Decca, Naxos, Sonny, Philips, EMI. Специално място в дискографията на оркестъра заема творчеството на Моцарт. Филмът "Амадеус" му носи 13 златни диска и Оскар за най-добър звук. "Английският пациент" е отличен с четири големи награди за музика - "Оскар", "Златен глобус", награда на БАФТА и "Грами". Оркестърът е носител на множество награди за изключителни постижения като Queen's Award for Export Achievement и Edison Award. От 2011 музикален директор на състава е виртуозният американски цигулар Джошуа Бел.

На концерта си във Варна Academy of St Martin in the Fields ще излезе в своя оригинален състав само от струнни инструменти. В програмата са включени емблематични творби за струнен оркестър от Дворжак, Ботезини, Елгар и Бритън. Гост солисти ще бъдат обичаният от публиката български цигулар Марио Хосен и виртуозния британски контрабасист Леон Бош.

На 15 април фестивалът продължава с концерт от цикъла Европейските музикални култури в Градската художествена галерия. Под мотото "Испанска магия" пианистът Тодор Петров и мецосопраното Адриана Грекова, изпълнители със завидна кариера на европейските музикални сцени, ще представят програма от оригинални версии на шедьоври на испанската музикална култура, както и рядко изпълнявани клавирни творби на композитори от епохата на Ренесанса и Барока. За първи път в България ще бъде представена оригиналната версия за пиано и мецосопран на добилия световна слава балет «El Amor brujo» /Любовна магия/ на Мануел де Файя - музика, родена от самобитната природа на фламенко традицията.

На 17 април във Варненската опера в рамките на цикъла "Български звезди от световния подиум" ще излязат пианистката Пламена Мангова и симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна с диригент Станислав Ушев. Една от ярките млади български звезди, които през последните години вписаха името си по впечатляващ начин в европейския и световен музикален афиш, Пламена Мангова ще зарадва многобройните си почитатели в морския град със свой оригинален прочит на концерта за пиано и оркестър от Едвард Григ. Ще прозвучат и увертюрата към операта на Моцарт "Сватбата на Фигаро" и симфоничната сюита "Шехеразада" на Римски-Корсаков.

На 23 април в Градската галерия трима изявени български музиканти, владеещи до съвършенство тънкостите на своя инструмент, се събират в един общ проект, посветен на Европейския романтизъм. Росен Идеалов - кларинет, Светослав Славчев - фагот и Ростислав Йовчев - пиано ще въведат публиката в емоционално приповдигната патетика на ранния руски романтизъм в лицето на Михаил Глинка, на Брамсовата драматургична линия и късната, изпълнена с Вагнеров привкус музика на малко познатия Карл Гопфарт.

На 28 април отново в галерията идват гостите от Германия - Себастиан Лаверни квартет. Техният проект Classic 4 Jazz поглежда към известни класически образци през интуитивния дух на джаз импровизациите. В концерта ще бъде представен един оригинален и свеж прочит за джаз квартет на шедьоври от Бизе, Верди, Вагнер, Дебюси, Прокофиев, Стравински, Гершуин. Автор на аранжиментите, в които се съчетават по впечатляващ ие5начин стилистичните особености на класика и джаз, е основателят на квартета Себастиан Лаверни.

На 5 май фестивалът ще има своя емоционален финал с един концерт преживяване на JP3 - Живко Петров трио/, наречен Between The Worlds. JP3 обединява огромния талант на признатите професионалисти Живко Петров - пиано, Веселин Веселинов - Еко - контрабас, Димитър Семов - барабани, които са в основата на всичко случващо се във висшата лига на българската поп и джаз музика през последните 15 години. Пред варненската публика JP3 ще представи премиерно своя втори студиен албум Between the worlds, в който си партнира с класическите музиканти от Арена квартет Пламена Жекова - цигулка, Орлин Цветанов - цигулка, Валентин Геров - виола и Христо Танев - виолончело.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна.

Билети за концерта на Academy of St Martin in the Fields могат да се купят на Касата на ФКЦ и в мрежата на Евентим. Билети за останалите концерти се продават на касата на Варненската опера.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).