Промениха мярката на Борислав Гуцанов - вече под домашен арест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:09 / 25.05.2010
5020
Варненският апелативен съд измени определение на първоинстанционния съд от миналата седмица и определи по-лека мярка за неотклонение „домашен арест" за бившия председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. Той и бизнесменът Данаил Славов са разследвани затова, че заедно с прокуриста на "Градски транспорт " ЕАД Пенчо Пенчев и с Главната счетоводителка на транспортната фирма Йоанна Иванова, през периода от 2003-та до 2007 година във Варна са участвали в престъпна група, сключвала неизгодни сделки за автобуси за градския транспорт във Варна при условията на превишаване на власт и за лично облагодетелстване. Според обвинението Гуцанов, Пенчев и Иванова взели участие в престъпното сдружение като длъжностни лица заемащи различни отговорни постове. Бившият председателят на Общинския съвет във Варна е привлечен като обвиняем за извършването и на други три престъпления: затова, че през 2003 година в съучастие като помагачи със Славов, с Пенчев и с холандския гражданин Адрианус Елбърт Йозеф Дингян, като извършител съзнателно сключил неизгодна сделка с "Екселенс трейдинг" от Люксембург по доставка на 20 автобуса "Рено" и от това е произлязла значителна вреда за Градски транспорт. Гуцанов е разследван и затова, че през периода 2005 - 2007 година в съучастие като помагач с Даниел Славов и с холандския му партньор Дингян спомогнали прокуриста на Градски транспорт ЕАД Варна Пенчо Пенчев и счетоводителката Иванова да нарушат служебните си задължения, да превишат правата си, за да набавят за себе си и за другите облага. Бившият председател на Общинския съвет и бизнесменът Славов са привлечени като обвиняеми и по обвинение за подбуждане към лъжесвидетелстване на бизнеспартньора на Славов холандеца Адрианус Дингян.

Днес въззивната апелативна инстанция разгледа и приложи към делото резултатите от назначените от обвинението съдебно техническа и Съдебно - медицинска експертизи, както и представеното от защитата решение на Общински съвет във Варна, с което е избран нов председател на местния парламент. Съдът отново изслуша цитираната от защитата съдебна практика на ВКС, според която обвинението за престъпление по служба, за което се разследва Гуцанов е несъставомерно.

За да определи втората по тежест процесуална мярка за принуда, спрямо Гуцанов, въззивната апелативна инстанция потвърди изводите на Варненския окръжен съд, че няма опасност той да се укрие от разследващите органи. Към този аргумент въззивният съд прибави и отпадналата опасност от извършване на престъпление спрямо правосъдието, тъй като Общинският съвет във Варна вече има избран нов председател.

Определението на Варненския апелативен съд, с което е изменена мярката за неотклонение от „задържане под стража" в „домашен арест" не подлежи на обжалване.


Виж коментарите (0)

Още по темата (196):
26.02.2014 Гуцанов осъди държавата в Страсбург, прибира 44 000 евро
17.10.2013 Главният прокурор: Делото "Медузите" е било основателно прекратено
15.03.2012 Съдебни поръчки до 6 европейски държави направени по операция "Медузите"
28.06.2011 2010-та година била най-богата за Гуцанов
22.05.2011 Прокуратурата не проверява Гуцанов за съпричастност към контрабандните цигари, заловени във Варна
22.05.2011 Един задържан по случая със заловените контрабандни цигари във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).