Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Променят картите на дюните на 7 морски плажа
Автор: Екип Varna24.bg 10:23 / 12.12.2022Коментари (0)1640
©
Министерството на туризма е инициирало процедури за промяна и/или актуализация на специализирани карти на дюните по Черноморското крайбрежие, става ясно от отговор на въпрос на служебния министър на туризма Илин Димитров, предаде БГНЕС.

Морските плажове, за които министърът на туризма е инициирал изменение на специализираните карти и регистри, в периода от 18 юли 2020 г. до настоящия момент, са Морските плажове "Черноморец“, "Свети Влас – Централен“, "Къмпинг Черноморец“, "Минерален басейн – Север“, "Робинзон – Запад“, "Лозенец“, части от "Слънчев бряг – Централен“ и "Слънчев бряг – Юг“ с обхват коритото на река Хаджийска.

За 5 от плажовете изменената специализирана карта и регистър е приета с Протокол на комисията от 16 септември 2008 г. Процедурите е приключили. В границите на морските плажове няма пясъчни дюни – това са морски плаж "Черноморец", морски плаж "Свети Влас – Централен", морски плаж "Къмпинг Черноморец“, морски плаж "Минерален басейн – Север“ и морски плаж "Робинзон – Запад“.

Изменението на специализираната карта и регистър на морски плаж "Лозенец“ е възложено от Министерство на туризма на 1 декември 2021 г. На същата дата Министерство на туризма поиска от министъра на околната среда и водите да определите свои представители за посочване на място на границите па пясъчните дюни и установяване на вида им, които да бъдат със следните специалности: ботаник фитоценолог и експерт по брегова геоморфология, на които дейността е възложена от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Геодезическото заснемане на морски плаж "Лозенец“ без експерт, определени от страна на МОСВ, които на място да посочат границите на пясъчните дюни при измерванията, не може да започне.

След определяне на 30 май 2022 г. от МОСВ на изисканите експерти, геодезическите измервания на морския плаж, необходими за изработване на изменението на специализирана карта и регистър, са извършени на 6 юни 2022 г. Изготвеният от правоспособното лице проект на изменение на специализираната карта и регистър на морския плаж е постъпил в Министерство на туризма на 11 юли 2022 г. С писмо от 16 септември 2008 г. Министерство на туризма поиска от началника на СГКК – Бургас да назначи комисия за приемане на проекта за изменение на специализираната карта и регистри на морски плаж "Лозенец", община Царево, област Бургас. Към днешна дата такава комисия не е назначена и процедурата по изменение на специализираните карти и регистри на морския плаж не е приключила.

Изменението на специализирана карта и регистър на частите от морски плаж "Слънчев бряг - Централен“ и морски плаж "Слънчев бряг – Юг“ с обхват – коритото на река Хаджийска, е възложено от Министерство на туризма на 18 ноември 2021 г. На същата дата Министерство на туризма поиска от министъра на околната среда и водите да определите свои представители за посочване на място на границите на пясъчните дюни и установяване на вида им, както следва: ботаник фитоцелолог и експерт по брегова геоморфология, на които дейността е възложена от Министерство на околната среда и водите. Геодезическото заснемане на морските плажове без експерти, определени от страна на МОСВ, които на място да посочат границите на пясъчните дюни при измерванията, не може да започне. След определяне на 30 май 2022 г. от МОСВ на изисканите експерти, геодезическите измервания на морските плажове, необходими за изработване на изменението на специализираните карти и регистри, са извършени на 7 юни 2022 г. Изготвените от правоспособното лице проекти на изменение на специализираните карти и регистри са постъпили в Министерство на туризма на 11 юли 2022 г. С Министерство на туризма поиска от началника на СГКК – Бургас да назначи комисия за приемане на проектите за изменение на специализираните карти и регистри на морски плаж "Слънчев бряг – Централен“ и морски плаж "Слънчев бряг – Юг“, община Несебър, област Бургас. Към днешна дата такава комисия не е назначена и процедурата по изменение на специализираните карти и регистри на морския плаж не е приключила.

Междувременно по искане от заместник-министъра на околната среда и водите на 20 октомври 2022 г. е извършено повторно контролно измерване и определяне на местоположението и вида на пясъчните дюни на морски плаж "Лозенец“, морски плаж ..Слънчев бряг – Юг“ и морски плаж "Слънчев бряг – Централен". на което не бяха установени несъответствия и разминавания по отношение границите на пясъчните дюни, определени при извършените от Министерството па туризма измервания.

Инициираните от Министерство на туризма изменения на специализираните карти и регистри на морски плажове не могат да приключат в рамките на 1 година при наличието на пясъчни дюни, границите и вида, на които е необходимо да бъдат определени от посочените от МОСВ експерти. Причините за това не са в бездействията нито на правоспособното лице, изготвящо проектите, нито на Министерството на туризма, a в законово разписаните административни процедури, пречки и срокове за изпълнението на заложените дейности по процедурата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: