Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Промишлени руини стърчат без надежда сред пейзажа на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 17.03.2015Коментари (0)897
© "Народно дело"
Съхранението на старите сгради е една от вечните теми за дебат във Варна. Макар че запазването на автентичната архитектура е проблем на много места, той стои с особена острота в морската столица. Най-често дискусиите се фокусират върху старите жилищни и обществени сгради, за които се правят причудливи или направо скандални планове за реконструкция или тотално унищожение. Другата страна на въпроса е, че много от тези сгради се рушат от времето и липсата на адекватна поддръжка, както личи по многобройните предпазни ленти и ограждения, опънати около техните фасади.

Освен къщите по центъра има и друг тип застрашени стари сгради, за които обаче далеч по-рядко се говори. Това са руините на някогашни индустриални обекти. Фабрични сгради, халета, от които едно време е излизала готова за пазара продукция - много от тях са в ужасно състояние и са оставени на милостта на времето и на издръжливостта на оригиналната си конструкция. С упадъка на промишлеността във Варна подобни обекти стават все повече и стоят като грозно свидетелство каква е била и каква е в момента икономиката на града.

Някои индустриални обекти са вече разрушени и местата, на които са били - в голяма или по-малка степен - разчистени.
Какво обаче може да се направи за останалите? На практика - почти нищо. Повечето от руините нямат бъдеще, макар че би могло и да е иначе.

Един от примерите за тотална разруха е учебната ТЕЦ, в която някога варненски ученици са се подготвяли да станат професионални енергетици. В развалините все още могат да се намерят тетрадки, помагала, пластмасови каски и схеми на турбини, които висят от стените. На какво обаче се крепят самите стени, е малко неясно, така че влизането в някогашната електроцентрала е доста рисково.

Фабрика "Христо Ботев" - красива, но обречена
Друг нагледен и далеч по-популярен пример за промишлена сграда, от която вече няма да излезе никаква продукция, е някогашната фабрика "Христо Ботев". Високата тухлена постройка прави впечатление на всеки, който влиза или излиза от Варна с кола или влак покрай езерото. За бъдещето й е имало много дебати, като последните се разгоряха около разширението на ул. "Девня". Общото настроение е, че сградата е твърде красива, стара и характерна, за да бъде съборена. Как обаче може да се осмисли съществуването й? Повечето идеи са мястото да бъде използвано като пространство за култура - галерия, музей, ателиета. Не са малко и тези, които виждат в сградата идеален декор за забавления и се надяват поне част от нея да стане клуб или ресторант.

При всички случаи, каквото и да се прави от индустриалните руини, без значение на какво ниво на разпад са, ще е необходима сериозна инвестиция. Как тя ще се възвърне, е много сложен въпрос, затова и инвеститори с размах трудно ще се намерят. Защото културни пространства във Варна и бездруго има много, а нито творците, нито публиката успяват да ги напълнят.

Така бъдещето на такива стари обекти става все по-неясно. Хубаво е, че поне някои от тях са относително добре обезопасени. Има обаче и такива, достъпът до които е почти свободен и има опасност някой любопитен посетител да пострада. А иначе в момента тези и други подобни сгради изглеждат напълно обречени, така че единственото, което ни остава, е да гледаме как свидетелството за икономическото минало на Варна се руши.

Източник: "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: