Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Промотираха Варна пред китайци
Автор: Екип Varna24.bg 12:02 / 21.05.2018Коментари (0)2368
©
България има големи шансове да се превърне в туристическа дестинация по новия Път на коприната - китайската инициатива "Един пояс, един път“. Това посочи Ирина Белева, генерален консул на България в Шанхай (2011-2015), съучредител и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, по време на провелия се на 18 и 19 май 2018 г. във Фестивален и конгресен център (ФКЦ), Варна, Българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018). Събитието, на което участваха над 50 фирми, клъстери и образователни институции, бе организирано от Институт "Конфуций“ при Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“ и "Черноморски клъстер Иновации и развитие“ с подкрепата на "Клъстер за информационно осигуряване на Черноморския туристически бизнес“ и Консултантски клъстер Веритас. Сред официалните гости бяха проф. Ли, директор на Институт "Конфуций“ в гр. Бон, Германия и зам.-декана на Бизнес училището към Университета по чужди езици и култура в Пекин и проф. Хуан Маню, Ръководител на катедра по търговия в Бизнес училището по мениджмънт в Университета по икономика и право, гр. Ухан.

Г-жа Белева конкретизира няколко важни факта в отношенията България – Китай: изборът през март 2018 г. за концесионер на летище Пловдив на Консорциум, воден от китайския инвеститор HNA Group, предстоящото провеждане в София на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай по инициативата "16+1“, откриването на първия по рода си "16+1 Логистичен хъб и Павилион“ в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ - Пловдив. Именно в ТИЗ предстои да стартира първият съвместен офис на Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association и "16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти" – България, съобщи новината Йовка Янева от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. Така реално ще имаме първата онлайн платформа Китай – ЦИЕ.

Проектът Момчиловци е основа за развитие на туристическите отношения между нашите две страни, изтъкна в своето изказване Иван Тодоров, председател на УС на "Български център за развитие, инвестиции и туризъм с Китай“. Яна Перпериева, търговски директор на Уолтопия Китай демонстрира успехите на Уолтопия в развитието на активната развлекателна индустрия в Китай.

След пленарната сесия участниците във форума се насладиха на презентации на бойни изкуства в стиловете Багуа Джан, Син И Цюен, Нан Цюен, Тай Дзи Цюен, изпълнения на китайски танци от студенти от Университет "Св.св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Специално участие имаха децата от детска градина "Лястовичка“, Варна, които изучаваха китайски език през годината.

Участниците бяха изключително активни по време на панелните дискусии в областта на туризма, дигитализацията и образованието. Проф.д-р Стоян Маринов модерира дискусията по отношение на моделите за развитие на туристически клъстери в глобалния свят. Интересни примери за възможностите на дигитализацията в различни области бяха представени от доц.д-р Андроника Мартонова, БАН – Институт за изследване на изкуствата, инж. Веселин Василев от РТМ Аутомейшън и Слав Панайотов от Whiteboard Elephant Studio. Сесията беше модерирана от доц.д-р Георги Ангелов, ТУ-София и председател на Управителния съвет на Клъстер Микроелектроника и индустриални електронни системи.

Оживена дискусия породи темата за творчеството и колаборацията в клъстерни мрежи, модерирана от Геновева Христова-Мъри, председател на Асоциацията на бизнес клъстерите. Коментираха се проблемите и предизвикателствата пред сътрудничеството между фирмите и организациите, особено в конкурентни ситуации. Представители на Висшето училище по мениджмънт презентираха своите виждания за промотирането на гр. Варна като образователна дестинация за китайските студенти. Дискусиите по темите продължиха в тесен кръг на 19 май. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: