Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проследяват в книга дейността на македонското културно – благотворително братство "Тодор Александров" във Варна
Автор: Пламена Николова 09:18 / 23.06.2021Коментари (0)1178
©
Темата за Македония днес е особено актуална. Македонските бежанци в България, които са бягали от гоненията и установявали в България, са най-доброто доказателство, като какви са се самоопределяли те. Потомците им в България са стотици хиляди, много са и във Варна и те трябва да познават съдбата на предците си.

Бежанците от Варна и района образуват едни от първите дружества в страната и винаги имат собствено мнение по всички въпроси. Те изграждат първия собствен Македонски дом в страната /1926-1936 г./. В културния живот на гр. Варна бежанците приемат и отдават най-доброто от своето светоусещане. Синхронът, осъществен между хора от различни географски области-Мизия, Тракия и Македония, определя и голямото разнообразие, колорита в багри, звуци и реч на българската култура. В тази връзка имаме дълг към хилядите хора, наследници на бежанците, които водят своето потекло от Македония и Одринска Тракия, преселили се от тези български територии в града и района.

Дискусията по темата бе продължена с проектът "Македонските бежанци в България и тяхното самоопределяне". Целта на проекта е да създаде условия за активен диалог между общинския и неправителствения сектор в сферата на културата и изкуството, на културното сътрудничество и обмен.

Една тема с продължение от минали проекти, подкрепена и осъществена от дейците на читалище "Македония - 2005“ – Варна и финансовата подкрепа на Фонд "Култура“ на Община Варна.

В контекста на изложеното в зала "Огледална“, в Македонски дом – Варна се представи книгата "Бежанците от Македония и техните братства в България", чийто автор е Стоян Райчевски.

Книгата продължава темата за прокудените македонски българи от поредицата "Бежанци“ на издателство "Захари Стоянов“.

Тя поднася много нови документи и свидетелства за съдбата на македонските бежанци, преживяли и участвали в големите исторически събития в началото на ХХ век, които преначертават политическата карта на Югоизточна Европа и оставят стотици хиляди от тях извън пределите на българската държава.

Специално място в книгата е отредено за дейността на македонското културно – благотворително братство "Тодор Александров“ във Варна, което подържа жив спомена и връзката със сънародниците  в оставените бащини огнища в Македония. То подължава традицията на създаденото в този град скоро след Освобождението Македонско благотворително братство "Вардар“. На 14 декември 1924 година е проведено редовно общо заседание под председателството на Иван Сапунаров. На събранието се разглежда една единствена точка в дневния ред, предвиждаща промени в устава и взима решение /Протокол № 84/14.12.1924 г./, това Общо събрание да се превърне в Учредително и братството, съществувало досега без утвърден устав, да промени името си от Македонско благотворително братство "Вардар“, на Македонско културно- благотворително братство "Тодор Александров“‘.

Предложението за промените в устава и за новото име на братството са приети с пълно единодушие от всички записали се като учредители на новата организация стари членове на братство "Вардар“.

Според новоприетият устав, правото на членство в братството имат "Българите емигранти и бежанци от Македония, както и техните наследници, без разлика на пол и политически убеждения, се организират в Македонско благотворително братство Тодор Александров  - гр. Варна“, с основна цел да създаде от своя страна едно духовно огнище на македонските българи, в което да се култивира духът на народно единство, братска обич и привързаност към родния край.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: