Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пространствената композиция "Чупливо“ се появи в парка на "Аспарухово" 
Автор: Пламена Николова 09:54 / 21.11.2019Коментари (0)1547
Пространствена композиция, наречена "Чупливо“, бе поставена в парка на район "Аспарухово". 

Нейни създатели са " DUPPINI Art Group“, чиято мисия е създаване на оригинални авторски продукти в областта на съвременните визуални изкуства като повечето от творенията им са изработени от естествени материали, съобщи кметът на района Ивайло Маринов. 

Проектът е съфинансирана от Фонд "Култура“ на Община Варна. Дървената структура е съставена от три обекта “празни“ кубистични форми, които представляват символично "разхвърляни“ в публичното пространство фигури.

Посетители могат да се спрат и да се оставят на въздействието на формите, да влязат вътре, да се "изявят на сцена“, да отпочинат, да поговорят един с друг.

Проектът "Чупливо“ стимулира общуването и създава усещането за "заедност“. Ръководител на проекта е Румен Димитров, допълни Ивайло Маринов.

В информация до Varna24.bg авторите на проекта споделиха следното:

"ЧУПЛИВО!" е пространствена композиция от три обекта – "празни" кубистични форми с размери 2.50 х 2.50 х 2.50 м., изработени от дървен материал, инсталирани в парковото пространство на квартал Аспарухово.

Всеки от кубовете има своя собствена функция и по свой уникален начин се отличава от останалите. Някои са по-открити, други са по-интимни и предлагат повече усамотение. Обектите напомнят малки стаи от дърво, разхвърляни в публичното пространство, с преплитащо се усещане за екстериор-интериор. Те позволяват различни начини на взаимодействие –  както единение, така и уединение. Посетителите могат да спрат и да се оставят на въздействието на формите, да влязат в обектите, да се изявят като на сцена, да се отпуснат и отпочинат, да поговорят един с друг или да заговорят непознат, да се насладят на красивата гледка от парче небе и да усетят полъха на море…

Проектът "ЧУПЛИВО!“ стимулира общуването и цели да забави темпото на ежедневието ни, достигнало вече степен, заплашваща смисъла на радостта от "малките МОМЕНТИ‘‘ и крехкото разбиране за "ЗАЕДНОСТ“.  Оценяването и съпреживяването на онова, което е съдържанието на общуването – това е идеята, която предлага тази кратка спирка, защо не и присядане в непривична, нова, некомерсиална и артистична среда, в която под нов ъгъл се поглежда на онова, което е наоколо, на ежедневното и баналното.

Всеки е свободен да реагира спрямо личния си вътрешен баланс, като вземе решение за "съучастие" или избере позицията на наблюдател. Това пък от своя страна би разкрило доколко сме рефлективни към случващото се около нас, доколко припознаваме общото като свое, каква позиция избираме, на активни хора или на пасивни минувачи. Всъщност доколко можем да се правим, че не забелязваме случващото се и промените извън битовото си ежедневие – ето така проектът би могъл да разкрие част от отношението ни към проблеми с различен аспект: към съвременното изкуство, обществения мониторинг, социалното включване и др., на различни възрастови и социални групи.

"ЧУПЛИВО!" е с потенциал да въвлича случайни минувачи от всички възрасти да бъдат част от артистично съпреживяване. Трите обекта оформят сцена, която може да се използва от музиканти, актьори, танцьори за своеобразна изява, както и като детски кът.  А част от стените на кубовете могат да служат за изява на млади художници, като едно временно пространство за излагане на изкуство в градска среда.

"ЧУПЛИВО!" поставя на вниманието  въпроса за деликатността / крехкостта / чупливостта на всяка комуникация, кадрира творчески едно обществено пространство, трансформира го в лично място или в място за съпреживяване заедно в разнородния спектър на емоционалното общуване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: