Протест във Варна за хората с увреждания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:32 / 03.04.2015
719
Днес, от 11 часа на входа на Морската градина до ФКЦ, родители на деца и възрастни с увреждания излизат на протест, солидарни с родителите от цялата страна, организирани в Национален протест "Искаме права, а не ограничения".

Принудени да действат в защита на правата на децата си, а и на своите, те остро поставят въпроси, които отдавна чакат решение. Чиновническият подход към решаване на проблемите на хората с увреждания, е дразнещ и неефективен. Политиките на МТСП категорично не генерират обществено отношение към същите тези проблеми.

Предистория - Протестът е логично продължение на досегашни сигнали, спечелено съдебно дело и искания на родителите, оставени без отговор; на заснетия във Варна филм на Миролюба Бенатова, излъчен в ефира на Нова тв "Заложници на децата си", на очевидното неразбиране че процеса на деинституционализация, на извеждане на деца от домовете трябва да бъде съпроводен със създаването на социални услуги в общността, в подкрепа на семействата, избрали сами да се грижат за децата си.

Родителите на деца и възрастни с увреждания протестират, заради:
• Липсата на социални услуги за възрастни с множество увреждания;
• Допълване и разписване на групата на деца и възрастни с множество увеждания в ЗИХУ, като се предвиди диференцирано финансиране на услугите, съобразено с тежестта на увреждането и това да бъде синхронизирано с останалите наредби, определящи численост на персонала в социалните услуги, методика на социалните услуги.
• Ниските инвалидни пенсии, които са несъобразени с необходимостта от продължаване на рехабилитационната програма и евентуално компенсиране на тяхната цялостна или частична неработоспособност на хората с увреждания, или дори за осигуряване на съществуване, близко до жизнения стандарт.
• Дискриминацията на родителите по право на труд, прецедент за всички държави в Европейския съюз. Няма друга държава в ЕС, в която родителят не може да ходи на работа, тъй като няма услуги за детето му. Липсата на социални услуги, обрича родителите на децата на безработица и бедност, застрашава голяма социална група от социално изключване, без да се осигуряват каквито и да било средства за овъзмездяване на труда на родителите за тази непрекъсната грижа - без болничен, без отпуск, без социално осигуряване. Родителите апелират за социална справедливост - да бъдат видяни и разпознати като група граждани със специфични характеристики, и съответно подкрепени.
• Да се внесе промяна в Кодекса на труда за удължаване на платения отпуск на работещите родители на лица и възрастни с първа група инвалидност във връзка с особените им функции като придружители и прочие.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна
Десетки ще бъдат без ток днес във Варна и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).