Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Протест за по-добро заплащане на медицинските сестри и достъпно здравеопазване предстои във Варна
Автор: Пламена Николова 08:47 / 09.07.2019Коментари (0)6271
© Varna24.bg
Архив
Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС) и Инициативен комитет за солидарност с медицинските сестри (Варна), организират протест на 10 юли пред Информационния център срещу Катедралата от 18:00 часа, научи Varna24.bg.

Ето какво посочват организаторите: 

"Излизаме на протест в солидарност с исканията на медицинските сестри протестиращи в цялата страна и за свободно и достъпно здравеопазване за всички!

Това, което се случва в здравеопазването засяга не само медицинските работници, но и всички нас, като граждани и пациенти. Нямаме право да стоим безучастни пред борбата за достойно заплащане и условия на труд на хората, от които зависи този толкова важен сектор. Затова призоваваме всички граждани, работници от други сектори и пациенти, да се присъединят към протеста и да покажат солидарност с борбата на медицинските сестри. За достойно заплащане и условия на труд за работещите в здравеопазването! За свободно и достъпно здравеопазване за всички!

Ето и част от исканията, които обединяват медицинските сестри от различни градове и болници в страната:

Без търговски дружества в здравеопазването!!!

Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.

Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Искаме също така връщане на медицинските стандарти.

Искаме промени в заплащането на нощния труд, като настояваме за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения.

Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд.

Болниците не трябва да бъдат търговски дружества – здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години."

Припомняме, че на 1 март тази година медицински сестри от болничните заведения във Варна и яслите също излязоха на протест и споделиха проблемите, които им пречат да работят пълноценно. 

Ето какво посочват от Автономна Работническа Конфедерация - АРК, която също подкрепя протеста:

Проблемите на медицинските сестри са само симптом на болестта, пред която е изправена нашата страна. Не, че ниското заплащане и лошите условия, които са принудени да понасят медицинските сестри, не са ужасни. Това без съмнение е така. Не, че здравната система не е по-загрижена за печалбите на частните дружества, отколкото за здравето на пациентите. Без съмнение е така. Но истината е, че тези проблеми засягат всички ни.

Много хора в България са гневни заради проблемите, пред които сме изправени като работници тук. Протестите срещу увеличението на цените на горивата в много градове миналата есен бяха друг симптом на тази болест. България е най-бедната страна в Европа. Тя има най-ниските заплати в Европа. Тя има второто най-лошо здравеопазване в Европа. Всеки знае тези неща.

Проблемът е, че уличните протести сами по себе си постигат твърде малко. За да постигнем истинска промяна, трябва да нанесем удар върху печалбите на шефовете и олигарсите. Да ги ударим там, където наистина ги боли.

В допълнение към описаните по-горе статистики, България има и втория най-малък брой стачки на работник в Европа. Има пряка връзка между тези статистики. Ако не се борим за нашите заплати и условия на труд, получаваме най-лошите.

Точно в това, медицинските сестри показват водеща роля в страната. След месеци на протести и кампании те най-накрая бяха принудени да предприемат действия. Медицинските сестри в Пазарджи, Сливен, Троян и други градове вече започнаха предупредителни стачни действия, които трябва да прерастнат в ефективна стачка до края на седмицата. Затова, на 10 Юли във Варна, ние излизаме на общ протест в тяхна подкрепа. Но този протест не е само за медицинските сестри, а за всички.

Всички работници в страната се нуждаем от по-добро здравеопазване. Сестрите водят борбата за това. Всички работници се нуждаем от по-добри заплати. Медицинските сестри показват как трябва да се води тази борба.

Те се нуждаят от подкрепата на всички. Да излезем заедно на 10 Юли и да заявим нашата подкрепа за борбата на медицинските работници за достойни заплати и условия на труд и качествено и достъпно здравеопазване за всички!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: