Протестът в "Чайка" успя, отмениха ПУП-а

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 05.08.2015
2413
По време на най-скандалната сесия на Общинския съвет във Варна гражданите успяха с много агресия и истерия да наложат своите искания, предаде репортер на Varna24.bg.

Изплашени от народния гняв, днес съветниците приемаха решения в полза на много групи протестиращи. Най-масираната от тях бе тази от квартал "Чайка", която от сутринта превзе зала "Пленарна".
 
След час и половина скандали едва не се стигна до физическа саморазправа между протестиращите от "Чайка" и другите протестиращи срещу ромския блок във "Възраждане" за това кое е по-важно и трябва да бъде разглеждано с приоритет от заседаващите.

В крайна сметка бе гласувано отмяната на решението за скандалния ПУП да влезе като първа точка. И така след безкрайно гласуване на проекта за дневния ред съветниците стигнаха и до същността на заседанието.

С 39 гласа "за", един "против" и един "въздържал се местния парламент отмени свое решение от 30 март 2015 г., с което бе приет скандалният план на "Чайка".

От името на съветниците от БСП официално се извини Пламен Начков. 

"Не се срамуваме, че сме сгрешили. Всички правим грешки. Ние бяхме заблудени на сесията през март, когато се гласува Общият устройствен план на града и планът за "Чайка" мина като част от него. Официално се извинявам и ви съветвам да не отменяте жалбите си в съда срещу плана. Защото когато се произнесе съдът, това ще ни помогне да разговаряме с колектива, който изработва плана и да му дадем най-добри насоки как да го поправи", каза Начков.
 
"Групата съветници на ГЕРБ ще подкрепи отмяната. Хората да имат предвид всички популистки изказвания и да се запознаят от протоколите на миналите заседания как са гласували съветниците, които сега се противопоставят на плана",  заяви Марица Гърдева. Тя допълни, че всички онези, които сега се причисляват към страната на гражданите и се възползват от ситуацията всъщност първоначално през март са гласували за ПУП-а.

Общинският съветник Станислав Темелков припомни, че той е бил единственият, който не е гласувал за този план през март.

"Благодаря ви, че бяхте така единни и упорити. Успяхме да дадем пример на другите градове, че във Варна гражданското общество работи", каза Темелков.  

Организаторите на протеста благодариха официално на всички, които са се включили в агитките и на съветниците, които са допринесли за отмяната на плана.

Доволни от постигнатото хората се поздравяваха помежду си като след голяма победа и си тръгнаха спокойни, че са успели да опазят зеленото в "Чайка" от бетона. Засега.


Виж коментарите (0)

Още по темата (37):
30.05.2022 Протестиращите от "Чайка" намериха общ език с кмета, пренасочват гнева
си
29.05.2022 Кметът обясни на протестиращите от "Чайка" откъде идва проблемът с лошата инфраструктура
27.05.2022 Протестиращите от "Чайка" затварят отново пътя за "Златни пясъци" в неделя
10.04.2022 Десетки жители на кк "Чайка" протестираха срещу безобразното състояние на инфраструктурата в района
10.04.2022 Живеещите в "Чайка" отново протестират днес! Готвят се да затворят пътя за Златни пясъци
18.03.2022 В "Чайка" пак на протест: Уморихме се да оцеляваме в лунен пейзаж! Затваряме пътя за Златни пясъци!
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).