Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Провали се обсъждането на национален парк "Българско Черноморие" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:49 / 19.06.2014Коментари (0)2058
© Varna24.bg
Вторият опит за обсъждане на национален парк "Българско Черноморие" във Варна също завърши с провал. След като преди два дни в Бургас собственици на земи не дадоха думата на експертите, в другия морски град пречка се оказа тясната зала, предаде Дарик. Отреденото помещение в двора на Областна администрация не можа да побере всички желаещи да присъстват на обсъждането. Тя бяха над 50 души, сред които представители на местната власт и на неправителствени организации, както и притежатели на терени, попадащи в границите на проекта.

Голяма част от множеството въобще не успя да влезе в залата и това създаде напрежение. Губернаторът Иван Великов като домакин се опита да успокои страстите, но след като не успя, обсъждането беше прекратено. Част от природозащитниците напразно настояваха то да продължи, обвинявайки някои от присъстващите жители на град Бяла, че нарочно го саботират. Михаил Михайлов от Министерството на околната среда и водите нападна зам.-председателя на "Национален екофорум" Кирил Войнов, че подстрекава хората.

"Не ви прилича да лъжете така хората, г-н Войнов. Това не е процедура за обявяване на парк, а обсъждане на предложение за обхват и граници. Защо подстрекавате хората?", обърна се към бившия шеф на Националната служба за противопожарна охрана Михайлов.

"Като не могат да организират нещо, по-добре да не го правят. Обсъждането трябваше да започне от общините и да завърши в областните градове. На хората трябва да им стане ясно и този, който внася такъв проект в Народното събрание, да застане пред тях - да ги гледа и да им обясни. По същия начин се е правила и колективизацията", зави Войнов.

След като страстите се поуталожиха, Михаил Михайлов коментира, че подходът към обсъжданията вероятно трябва да бъде сменен и такива да бъдат направени във всички общини, а не само в областните градове. Новата дата за Варна ще бъде определена от министъра на околната среда и водите, съобщава Дарик.

Около 10 полицаи охраняваха провалилото се обсъждане. Сред присъстващите се забелязваха председателите на общинските комисии по финанси Тодор Балабанов (ГЕРБ), по архитектура Таня Парушева ("Нашият град") и по обществен ред и сигурност Станислав Темелков ("Атака"), главният архитект на Варна Виктор Бузев, кметовете на Аврен Емануил Манолов и на Бяла Анастас Трендафилов, както и зам.-кметът на Аксаково и бивш шеф на РИОСВ-Варна Румяна Радилова.

Последното обществено обсъждане на национален парк "Българско Черноморие е насрочено за утре в Добрич.

Проектът за национален парк "Българско Черноморие" е изработен от Българската академия на науките и предвижда той да се разпростре върху 52 000 хектара на територията на 14 общини. В границите му попадат над 10 000 хектара от област Варна. Около 393 хектараа от общата площ са частна собственост. В зоната на "Българско Черноморие" са включени природните паркове "Златни пясъци" и "Странджа", резерватите "Калиакра", "Камчия" и "Ропотамо", поддържаните резервати "Балтата", "Атанасовското езеро" и "Пясъчната лилия", защитените местности Дуранкулашко езеро, Шабленско езеро, Аладжа манастир, Калината, Ракитник, Лиман, Яйлата, Смриките, Ортото, Иракли, Поморийско езеро, Бургаски солници, Пода, Узунгерен, Ченгене скеле, островите св. Иван и св. Петър, Силистар, Стамополу, Блатото, "Колокита/Коренята", устието на р. Велека и Ароматна матиола.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: