Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проведе се дискусия "Живи ли са културните традиции във Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 10:33 / 18.10.2018Коментари (0)2069
©
Вчера в Междупоколенческия център на ул. "Кавала“ 1-А се проведе кръгла маса на тема "Живи ли са културните традиции във Варна“, по проект "Междупоколенчески творчески ателиета-Варна, 2018г.“, финансиран от Община Варна, Общински фонд култура II сесия. На него присъстваха граждани от различни възрасти, образование и социално положение. Обсъждането премина под формата на дискусия с модератор д-р Йорданка Ненчева, Председател на Асоциация "Да съхраним жената“. Сподели се важността на националното, културно и историческо наследство в съвременните модели на поведение и възпитание. Направи се паралел с европейския и западен модел на възпитание и обучение. Присъстващите разказаха с вълнение как във Варна се е зародила образователната система, създаването на Държавна девическа гимназия "Мария Луиза“, значимите културни и фестивали, конкурси "Варненско лято“, Балетния конкурс и др.

Педагози от детска градина "Аз съм Българче“ споделиха иновативни модели в предучилищното образование, които прилагат към момента за възпитание на децата.

Ръководителят на проекта инж. Теодора Паприкова сподели резултатите от проекта, който стартира на 1 юли и продължава до 30 ноември.

Творческите ателиета се проведоха в рамките на лятната ваканция, която беше наситена със занимания в Междупоколенческия център и оборудвания Български двор за отдих към него. В рамките на 5 месеца двора се провеждаха ежеседмично безплатни занимания по арттерапия, рисуване, апликиране, приложни изкуства, изработване на бижута, фото колажи, работа с пластични материали, месене на хляб, изработваха картини от мидички и др. Три поколения работиха, учиха, твориха и се забавляваха заедно. Създадоха се приятелства и трайни контакти на децата с доброволците работещи по проекта.

С голяма тревога бяха споделени разрушените връзки между семейството и училището, емигрирането на цвета от млади хора на нацията ни, както и заливащата ни пошлост, аморалност и престъпност.

Асоциация "Да съхраним жената“ осъществява дейностите по проект "Междупоколенчески творчески ателиета“ за втора година. Резултатите показват, че българската култура и традиции са живи и се предават от поколение на поколение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: