Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проведоха дискусия, посветена на аутизма
Автор: Екип Varna24.bg 16:37 / 02.04.2015Коментари (0)1038
©
Организацията на Жени ГЕРБ-Варна проведе дискусия, посветена на аутизма. Така по инициатива на варненския представител в НИС на ЖГЕРБ Даниела Димова дамската структура на партията в морската столица подкрепи националната кампания на Жени ГЕРБ за по-добра осведоменост относно диагностиката и терапията на аутизма.

"Много родители се страхуват да признаят проблема на децата си и гледат на него като на стигма. Така се затруднява ранното диагностициране, а тъкмо то дава огромни шансове за овладяване на това състояние", коментира д-р Татяна Аврамова, психиатър и управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в район "Аспарухово".

Д-р Соня Цекова, управител на ДКЦ 4, на свой ред изтъкна необходимостта с децата с аутизъм да работят различни специалисти. "Затова се радвам, че в нашия диагностично-консултативен център има лекари с всякакви педиатрични специалности, включително и детски невролог. Това е важно, защото можем не само да диагностицираме проблема, а и правилно да насочим семействата за комплекса от грижи, които са необходими за децата с аутизъм ", изтъкна д-р Цекова.

Специалният педагог Бисерка Дочевска, която работи в Ресурсен център - Варна, постави акцент върху нуждата от съпричастност на всички звена, които работят с деца - ясли, детски градини, училища. "В ранна детска възраст аутизмът се диагностицира много по-лесно и може да се овладее в най-голяма степен именно на етапа на формиране на междуличностните и социални отношения", коментира Дочевска. Тя призна, че родителите често отказват да се вслушат в напътствията на възпитателите и учителите, много от които пък не желаят да работят със социалните педагози.

В дискусията се включи и Елица Джонсън, която от 3 години работи с деца с аутизъм в САЩ. Тя сподели своя опит и с деца, които проявяват автоагресия и агресия към близките си. "Този проблем, който сега набира скорост в България, съществува отдавна в САЩ и вече има много програми, които дават добри резултати", обясни Елица Джонсън. "Овладяването на тези състояния при децата започва с осведомеността, затова всяка информационна кампания в тази сфера може да бъде изключително полезна", заяви още тя.

Сред гостите на инициативата бе и Мая Петрова, начален учител и майка на три деца, едно от които е с увреждания. Като педагог с опит в работата с деца със специални образователни потребности тя подчерта необходимостта от интегриране на аутистите в училище.

Специалистите приветстваха инициативата на Жени ГЕРБ да изготвят плакат, който да осведомява за признаците за разпознаване на аутизма при децата между 2 и 5 години. С помощта на дамската организация на ПП ГЕРБ-Варна плакати ще бъдат разлепени в детски и здравни заведения в града, както и в социални институции. Плакатите алармират родителите да обърнат внимание на симптоми като липса на реакция от страна на децата при опит за контакт с тях, плач или смях без явни причини, безразличие към обкръжението, отказ да говорят, а също и да се хранят самостоятелно, стереотипни движения, изблици на гняв и агресия, привързаност към определени предмети, нарушен сън и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: