Проведоха дискусия, посветена на аутизма

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:37 / 02.04.2015
1050
Организацията на Жени ГЕРБ-Варна проведе дискусия, посветена на аутизма. Така по инициатива на варненския представител в НИС на ЖГЕРБ Даниела Димова дамската структура на партията в морската столица подкрепи националната кампания на Жени ГЕРБ за по-добра осведоменост относно диагностиката и терапията на аутизма.

"Много родители се страхуват да признаят проблема на децата си и гледат на него като на стигма. Така се затруднява ранното диагностициране, а тъкмо то дава огромни шансове за овладяване на това състояние", коментира д-р Татяна Аврамова, психиатър и управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в район "Аспарухово".

Д-р Соня Цекова, управител на ДКЦ 4, на свой ред изтъкна необходимостта с децата с аутизъм да работят различни специалисти. "Затова се радвам, че в нашия диагностично-консултативен център има лекари с всякакви педиатрични специалности, включително и детски невролог. Това е важно, защото можем не само да диагностицираме проблема, а и правилно да насочим семействата за комплекса от грижи, които са необходими за децата с аутизъм ", изтъкна д-р Цекова.

Специалният педагог Бисерка Дочевска, която работи в Ресурсен център - Варна, постави акцент върху нуждата от съпричастност на всички звена, които работят с деца - ясли, детски градини, училища. "В ранна детска възраст аутизмът се диагностицира много по-лесно и може да се овладее в най-голяма степен именно на етапа на формиране на междуличностните и социални отношения", коментира Дочевска. Тя призна, че родителите често отказват да се вслушат в напътствията на възпитателите и учителите, много от които пък не желаят да работят със социалните педагози.

В дискусията се включи и Елица Джонсън, която от 3 години работи с деца с аутизъм в САЩ. Тя сподели своя опит и с деца, които проявяват автоагресия и агресия към близките си. "Този проблем, който сега набира скорост в България, съществува отдавна в САЩ и вече има много програми, които дават добри резултати", обясни Елица Джонсън. "Овладяването на тези състояния при децата започва с осведомеността, затова всяка информационна кампания в тази сфера може да бъде изключително полезна", заяви още тя.

Сред гостите на инициативата бе и Мая Петрова, начален учител и майка на три деца, едно от които е с увреждания. Като педагог с опит в работата с деца със специални образователни потребности тя подчерта необходимостта от интегриране на аутистите в училище.

Специалистите приветстваха инициативата на Жени ГЕРБ да изготвят плакат, който да осведомява за признаците за разпознаване на аутизма при децата между 2 и 5 години. С помощта на дамската организация на ПП ГЕРБ-Варна плакати ще бъдат разлепени в детски и здравни заведения в града, както и в социални институции. Плакатите алармират родителите да обърнат внимание на симптоми като липса на реакция от страна на децата при опит за контакт с тях, плач или смях без явни причини, безразличие към обкръжението, отказ да говорят, а също и да се хранят самостоятелно, стереотипни движения, изблици на гняв и агресия, привързаност към определени предмети, нарушен сън и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).