Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проверете "здравето" на своите кости
Автор: Екип Varna24.bg 12:24 / 29.07.2019Коментари (2)3918
©
На 1 август стартира традиционната лятна кампания “Месец на костното здраве" на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. Инициативата се провежда за пета поредна година и се утвърди като най-мащабното профилактично мероприятие в областта на остеопорозата. Скринингът дава шанс на хора от цяла Североизточна България да проверят "здравето“ на своите кости.

Със създаването на Центъра по остеопороза и остеометрия през 2015 г. ние си поставихме за цел да привлечем общественото внимание върху превенцията на остеопорозата и нейните сериозни социални и здравни последици. Резултатите не закъсняха и днес отчитаме, че 73% от пациентите в нашите кампании са предприели сами крачката да направят профилактично изследване. Това са над 3 100 души, основно жени, които не са чакали лекарска препоръка, а сами са се информирали и са проявили инициативност в полза на своето здраве.

Ясно се очертава позитивна тенденция на промяна в съзнанието на българите. Обикновено пациентите у нас чакат или директно предписание от лекар, или проява на симптоматика, за да направят изследвания. За радост, вече се наблюдава "еволюция“ на поведението, която е свързана с поемане на отговорността за здравето в "собствени ръце“. Това е съвременно мислене, което е свързано с желание за пълноценен живот и превенция на социално-значими и масови заболявания, сред които попадат остеопорозата, сърдечно-съдовите заболявания, диабета и други.

Повече от 4200 души са се включили в различните скринингови инициативи на Центъра до момента. Статистическите данни продължават да будят тревога. Над 2/3 от изследваните показват намалена костна плътност в една или друга степен. Остеопения (намалена костна плътност) се регистрира у сериозен процент изследвани още преди навършване на 50 години – над 40 %. А развита остеопороза се наблюдава при 28 % от изследваните.

Резултатите ни мотивират да продължаваме, защото, макар обемът да изглежда впечатляващ, по различни оценки, той представлява едва 5% до 7% от потенциално уязвимата група, която следва да се подлага на регулярна профилактика. Кампаниите, заедно с всички публикации в медиите и социалните мрежи са просветителска работа, която е част от лекарския дълг, наравно с лечението на вече проявените заболявания.

Самото лечение е важно да започне още на етап остеопения, когато е по-лесно да се спре загубата на костно вещество и да се обърне процеса. А това значи и профилактиката да започне по-рано. Препоръчително е първото изследване да се направи след навършване на 40 годишна възраст, а впоследствие да се контролира костната плътност на всеки 3 години - при нормална костна плътност и ежегодно - при намалена такава.

Остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване според Световната здравна организация. Причина за това са тежките последици, които води след себе си болестта за засегнатите и техните близки. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива "тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Костната плътност постепенно намалява, костите стават крехки и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и дори до смърт.

Единственият сигурен и признат метод за измерване плътността на костите е ДЕКСА-изследването. За съжаление Здравната каса не покрива неговата стойност, а тя е непосилна за голяма част от най-застрашените от болестта – хората в пенсионна и предпенсионна възраст.

Кампанията "Месец на костното здраве“ предвижда преференциални цени за изследване с най-модерната ДЕКСА апаратура в региона. През целия месец Август всички пациенти ще имат възможност да изследват една контролна зона: тазобедрена става, лумбални прешлени или предмишница на цена от 20 лв.

Записванията вече текат, а часовете се резервират онлайн на Фейсбук профила на Центъра по остеопороза и остеометрия или на следните телефони:

052 / 803-900

0888 / 088-991

0892 / 604-172








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.08.2019 г.
0
 
 
Съгласна съм с предходния коментар...за пенсионерите би могло да е безплатно.
0
 
 
Това изследване за пенсионерите трябва да е БЕЗПЛАТНО!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: