Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проверяваха пояси, топки и очила за нередности
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 15.06.2015Коментари (0)565
©
При проведените през миналата седмица активни проверки на водни играчки, предлагани в търговската мрежа, са установени пет продукта с несъответствие от обхванати общо 46.

При два от продуктите в нарушение е отчетена липса на предупредителен текст, който е задължителен. При останалите три са отчетени видими несъответствия в стандарта, за които обаче трябва да се направят проучвания, за да се установи дали 100% са несъответстващи.

Като санкциониращи мерки и мерки за безопасност при установени нередности законът дава право за спиране на съответния продукт от разпространение, както и за налагане на административен акт и парична глоба на производител, разпространител или търговец. Тепърва предстои да бъде уточнено точно какви санкции ще понесат нарушителите.

Междувременно при извършените проверки в страната на водни играчки са констатирани нередности при общо 10 модела водни играчки, а проверените са 85.

Резултатите от проверката на водни играчки, в сравнение с установеното при подобна проверка, проведена през 2011 г. показват, че продуктите с констатирани несъответствия са намалели с 2 %.

Извън Варна са извършени проверки и за слънчеви очила. Обхванати са 224 модела, а нарушения са установени при 53. Екипите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са извършили проверки в над 150 търговски обекта. Във Варна те са 52. В това число влизат магазини, обекти за продажба на открито, складове и други, на територията на цялата страна, където се съсредоточават големи потребителски потоци.

Сред основните несъответствия, установени в страната, са липса на маркировка за съответствие-1 случаи, липса на предупредителен текст на български език-8 случая. Освен това при 11 от продуктите са отчетени видими несъответствия със съществуващите изисквания. Констатирани са общо 41 броя други несъответствия.

За установените нарушения на действащото законодателство, предстои съставяне на актове за административни нарушения на всички отговорни икономически оператори по веригата на разпространение на проверените продукти, в това число са всички търговци на територията на България, търговци, които са доставили продуктите от държави членки на Европейския съюз, вносители, внесли играчките и очилата от трети страни на ЕС .

Към продуктите с установени несъответствия със съществените изисквания и за тези без маркировка за съответствие предстои предприемане на принудителни административни мерки, издаване на заповеди за спиране и изтегляне от пазара.

Основни изводи от проведената извънредна проверка на играчки са, че на пазара се предлагат играчки с несъответствия, свързани със задължителните предупредителни текстове за безопасна употреба, които не са преведени на български език. В същото време значително е намалял броят на играчките, пуснати на пазара без маркировка за съответствие и обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Бум на коклюш в България
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: