Проверяваха строителни дейности на брега на Варненското езеро

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:26 / 06.03.2020
4246
След сигнал за застрояване на брега на Варненско езеро в с. Казашко, общ. Варна, днес беше извършена съвместна проверка от експерти на РИОСВ-Варна и Басейнова дирекция "Черноморски район“, съобщават от институцията.

При проверката е констатирано изграждане на две постройки и бетонна стена (с височина около 1 м) в поземлен имот, частна собственост и понтонна конструкция.

След направена справка в Регистъра на защитените природни обекти в териториалния обхват на РИОСВ-Варна и наличната към момента цифрова информационна система за защитените зони от Екологичната мрежа Натура 2000, е установено, че територията не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0000191 "Варненско-Белославско езеро“ (обявена със Заповед №РД-128/10.02.2012 г. на министъра на околната среда и водите).

След заснемане на терен с GPS устройство е установено, че констатираните строежи (бетонна стена и две постройки) попадат изцяло в регулационния план на с. Казашко, общ. Варна.

За имота през 2014 г. РИОСВ – Варна е издала Решение за преценяване необходимостта от извършване  на оценка на въздействието върху околната среда за жилищно строителство с характер "да не се извършва ОВОС“.

За изграждане на модулна, понтонна конструкция, закрепена с котви към дъното на Варненско езеро, през 2014 г. от БДЧР е издадено разрешително за ползване на воден обект с титуляр "ХХМ“ ЕООД, гр. Варна. Понтонната конструкция е разположена във водите на  Варненско езеро и не е трайно закрепена (бетонирана) към брега на езерото.

БДЧР не е издавала разрешителни по реда на Закона за водите за брегоукрепване или съпътстващи дейности  в обхвата на разглеждания обект.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).