Проверяват детските градини във Варна за неимунизирани срещу морбили! Задължават медицинските работници да се ваксинират

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:39 / 15.02.2019
5665
РЗИ-Варна ще изисква информация от всички детски градини във Варна за неваксинираните срещу морбили деца. Предписания ще бъдат дадени и за персонала на лечебните заведения. Работещите там ще трябва да изследват имунитета си срещу морбили и при липса на такъв ще трябва да се ваксинират. Това каза за Varna24.bg д-р Анка Баева, началник отдел " Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Варна. Ето още какво сподели експерта във връзка със зачестилите случаи на морбили в страната:

"Мерките, които се вземат на територията на Варна и областта срещу предотвратяване разпространението на морбили са още от 2017 г. , когато имаше взрив в Пловдив. Оттогава ние стриктно следим общопрактикуващите лекари за подлежащите на имунизация 13-месечни деца и на реимунизация 12-годишни деца. Писмено ни дават отчет за това колко са направените от двете групи и колко остават. За всички деца са осигурени ваксини. За момента имаме готови писма и предписания всяка седмица да ни се дава отчет. За 2018 г. от подлежащите на имунизация са обхванати 85%, а от подлежащите на реимунизация 90%. Не е нисък обхвата, но би могло да се желае още. В тези 15% се включват деца с хронични заболявания и деца с доказани противопоказания от специалисти.

Най-уязвимата на морбили група са малките деца, това е детска инфекция, предава се по вътрешнокапков път, както и грипа. Бързо може да се разболее човек, който е контактен на болен. Има санкции за родителите, които не са имунизирали подлежащи на имунизация деца и това се прави, за да предотвратим допускането на заразата. От 2012 г. на територията на Варна и областта нямаме регистриран случая на морбили. Това е добър показател.

Относно въпросът дали ваксините са опасни, зная, че има хора, които се страхуват, но те са пречистени, използвани са много години и е хубаво децата да се ваксинират. Морбили е вид шарка, която дава доста усложнения на белия дроб, на мозъка и др. Започва като една отпадналост, температура, след това следва обрива, който започва от лицето надолу и след това следва и оздравяване. Преживяват голям процент от децата, но за жалост има и смъртни случаи. Най-сигурният начин за предпазване е ваксинирането, защото ваксината е с отслабени вируси на морбили, заушка и рубеола, това е жива ваксина. Може би и затова страхът на родителите е по-голям, но по принцип ваксинираните деца не боледуват. Ваксината, направена на 13-месечна възраст, гарантира защита от заболяването. Тези, които са прекарали заболяването като по-големи си изграждат също траен имунитет. Пълен имунитет обаче се добива след поставянето и на втората ваксина след 12-годишна възраст. Децата, които са с доказани противопоказания са освободени от ваксината.

Както и досега са дадени от РЗИ предписания до управителите на болниците и личните лекари. Тъй като в момента е обявен взрив на болни в Благоевград, ние сме дали предписание да ни се предоставят данни за всички подлежащи на ваксиниране до момента, за да преценим колко ваксини още ще трябва да бъдат осигурени. При възрастните хора и персонала на лечебните заведения би трябвало също да се изследва имунитета за морбили и ако нямат такъв да се направи по една доза от ваксината и на тях. Защото във всички болници и най-вече в инфекциозна клиника се обслужват такива болни и персонала е уязвим.

Скоро отново ще публикуваме на сайта на РЗИ какво представлява заболяването и ваксините.

Предписали сме да ни бъде дадена информация за децата в детските градини, които нямат ваксина, за да обхванем и тях.", каза д-р Баева. 

На въпросът какво мисли за широко разпространеното схващане сред хората, че вирусите се разпространяват умишлено, за да процъфтява фармацевтичната индустрия, специалистът каза следното:

"Аз не съм съгласна с това. В момента, в който масово се обхващаха всички с имунизации, нямаше това заболяване. 2010 - 2011 г. имаше един бум на морбили и бяхме във вихъра на работата и тогава имунизирахме много голяма част от ромското население. Беше взрива там. Ходихме по домовете и ето,че няма морбили във Варна. Иначе именно ромската общност е най-уязвима, тъй като те не си ваксинират децата масово, нямат дори личнопрактикуващи лекари, не можем да проследим колко деца подлежат на ваксиниране при тях. Работим с НПО-та, които ни помагат. А иначе в днешно време хората пътуват много. Започнаха да отказват ваксината, а тези вируси не са изчезнали. Когато се събере едно население голямо неимунизирано, заболяването процъфтява. Засегнато е голяма част от детското население в Италия и Франция, там имаше доста смъртни случаи и ваксината беше започната да се прилага отново."

Виж коментарите (0)

Още по темата (48):
19.09.2019 Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
29.08.2019 Момиченцето с морбили от Варна е било ваксинирано, но с нисък имунитет
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна: Разболя се дете, посещаващо детска
градина
13.08.2019 Младият варненец, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на
летището
12.08.2019 Първи случай на морбили във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).