Служители на здравната инспекция във Варна осъществяват проверки във връзка с организираното хранене на децата и учениците. Това съобщиха за "Фокус" от дирекция "Обществено здраве" на здравната инспекция във Варна.
Организираното хранене на децата и учениците на територията на общински, държавни и частни детски заведения и училища е регламентирано с Наредба №2 от 7 март 2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, Наредба №6 от 10 август 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения и Наредба №37 от 21 юли 2009 г. за здравословно хранене на учениците, допълниха от инспекцията.
Менюто в детските заведения, в които пребивават деца със здравословни проблеми, нуждаещи се от диетично хранене, се съобразява с изискванията за диетично хранене в зависимост от заболяванията на децата.
Целта на тематичната проверка е да се идентифицират основните проблеми в осигуряване на здравословно хранене на организираните детски и ученически колективи с оглед предприемане на адекватни мерки за промяна на модела на хранене на децата и учениците и превенция на хроничните незаразни болести.
Предмет на проверка са ученически столове, бюфети и автомати за закуски и напитки на територията на училищата, както и обектите, в които се приготвя храна за децата в самите детски заведения или самостоятелни такива обекти в детските заведения.
Предмет на проверката е здравословното хранене на децата и учениците чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на плодове и зеленчуци, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.
В ученическите столове по време на проверката следва да се обръща особено внимание на съответствието на данните от използваните калкулационни ведомости и седмичните менюта с нормативните изисквания относно дневен енергиен прием, дневния хранителен прием на витамини и минерални вещества, дневния прием на основни хранителни вещества-белтъци, мазнини, въглехидрати, както и среднодневния прием на храни, съобразен с примерния продуктов набор.
При проверките на бюфетите и автоматите за закуски и напитки в училищата следва да се насочи вниманието към спазване изискванията да се предлагат само бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, натурални 100 % плодови и зеленчукови сокове, плодови и плодово-зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта, мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2 %, плодов и билков чай, топъл шоколад.
В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не се предлагат пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропирани сладкиш, сухи супи и сухи бульони.