Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проверяват ядат ли варненчетата "дупета"
Автор: Екип Varna24.bg 12:25 / 07.09.2010Коментари (0)579
© Varna24.bg
В следващите дни започват проверки на храните в детските градини и училищата. Идеята е да се установи възможно ли е в закуските да се слагат крайчетата на колбасите, наричани дупета, и въобще с какво се хранят в детските заведения във Варна.

Общинското предприятие "Ученическо и столово хранене" осигурява храна и продукти за над 6 хиляди деца от близо 50 детски градини. Изготвя седмични менюта, в които рядко има колбаси. Фирмата постоянно се контролира от РИОКОЗ и ветеринарномедицинската служба. Макар така наречените дупета на саламите да са по-евтини, технолозите гарантират, че не снабдяват детските градини с тях.

Основно работим с меса, стремим се да даваме пуешка шунка, пушено свинско филе и в много малки количества шпеков салам или кренвирш. Те трябва да бъдат с ниско съдържание на сол, без пикантни подправки, които да дразнят стомашно-чревния тракт на децата, каза за bTV Милена Александрова, главен технолог на "Ученическо и столово хранене".

Веднъж на десетина дни в менюто има сандвич с колбас. Мостри от всички храни се съхраняват няколко дни, за да може в случай на проблем да се установи причината.

Въпросните "дупета" не сме ги виждали, не, при нас никога не е имало такова нещо, недопустимо просто е за детското хранене, добави Красимира Първанова, управител на кухня в детска градина.

В ЦДГ "Звездичка" пък не е обособена кухня и храната се осигурява от близкото училище. И тук не са виждали колбаси "дупета".

"Не съм забелязала в моята група, а пък и нямам информация от колежките си да са споделяли, че са давали такива колбаси. Noраната се приема долу в разливочната, сестрата е тази, която я дегустира и дава оценка", увери директорът Зорка Кръстева.

От "Ученическо и столово хранене" се надяват, че след като заработи Агенцията по храните контролът върху производителите ще стане още по-строг, а безопасността за децата - гарантирана.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: