Проверяват ядат ли варненчетата "дупета"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:25 / 07.09.2010
584
В следващите дни започват проверки на храните в детските градини и училищата. Идеята е да се установи възможно ли е в закуските да се слагат крайчетата на колбасите, наричани дупета, и въобще с какво се хранят в детските заведения във Варна.

Общинското предприятие "Ученическо и столово хранене" осигурява храна и продукти за над 6 хиляди деца от близо 50 детски градини. Изготвя седмични менюта, в които рядко има колбаси. Фирмата постоянно се контролира от РИОКОЗ и ветеринарномедицинската служба. Макар така наречените дупета на саламите да са по-евтини, технолозите гарантират, че не снабдяват детските градини с тях.

Основно работим с меса, стремим се да даваме пуешка шунка, пушено свинско филе и в много малки количества шпеков салам или кренвирш. Те трябва да бъдат с ниско съдържание на сол, без пикантни подправки, които да дразнят стомашно-чревния тракт на децата, каза за bTV Милена Александрова, главен технолог на "Ученическо и столово хранене".

Веднъж на десетина дни в менюто има сандвич с колбас. Мостри от всички храни се съхраняват няколко дни, за да може в случай на проблем да се установи причината.

Въпросните "дупета" не сме ги виждали, не, при нас никога не е имало такова нещо, недопустимо просто е за детското хранене, добави Красимира Първанова, управител на кухня в детска градина.

В ЦДГ "Звездичка" пък не е обособена кухня и храната се осигурява от близкото училище. И тук не са виждали колбаси "дупета".

"Не съм забелязала в моята група, а пък и нямам информация от колежките си да са споделяли, че са давали такива колбаси. Noраната се приема долу в разливочната, сестрата е тази, която я дегустира и дава оценка", увери директорът Зорка Кръстева.

От "Ученическо и столово хранене" се надяват, че след като заработи Агенцията по храните контролът върху производителите ще стане още по-строг, а безопасността за децата - гарантирана.

Източник: в. "Черно Море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).