Психиатър: Лесно и евтино може да се реши проблемът със самоубийствата от Аспаруховия мост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
11:43 / 21.10.2013
5086
Проблемът със самоубийствата от Аспарухов мост може да бъде решен по много лесен и евтин начин, ако бъде обезопасен с мрежи или високи огради. Това обясни обясни доц. Тони Дончев, клиничен психиатър във Военномедицинската академия по време на 21-ата конференция на Българската психиатрична асоциация, която се проведе в курорта Златни пясъци.

Има 10 емблематични места по света, където хора отиват, ако са решили да сложат край на живота си. За Варна това е Аспаруховият мост, каза доц. Дончев. На Айфеловата кула например са опънали мрежи, а не са спрели достъпа на туристи. Така трябва да стане и с Аспарухов мост.

"Все пак всичко трябва да е в разумни граници - след като стават автопроизшествия, автомобилите спират ли да се движат", подкрепи го и д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здраве и анализи.

Според доц. Дончев най-често хората се опитват да се самоубият с медикаменти. На следващо място, макар че в различните региони на страната да има разлики, е обесването. В Югоизточна България например по този начин се самоубиват няколко пъти повече хора, отколкото в други региони, посочи специалистът. През последните две години самоубийствата у нас са 12 на 100 000 души. Опитите за самоубийства са около 3000, като тенденцията от 2009 - 2011 г. е бавно и постепенно броят им да се увеличава. Противно на утвърденото мнение, че пролетта и есента са сезоните на самоубийствата, доц. Дончев е стигнал до различен извод, според който най-много трагични инциденти има през лятото, през месеците юли и август.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...
Благомир Коцев: Части от центъра на Варна могат да се превърнат в...
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).