Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Психолог от Варна: Децата със синдром на Даун имат потребност да дават и приемат любов
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 21.03.2017Коментари (0)1539
©
21 март - Международният ден на хората със Синдром на Даун е ден за подкрепа от страна на всички нас - родители, приятели, учители, специалисти по целия свят, които се стремят да променят нагласата към хората, родени с тази генетична аномалия. Денят - двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун). Много често родителите на тези деца са "съветвани" от лекарите да се откажат от тях, защото няма надежда за развитието им в България. Това е една тежка присъда, от която родителите дълго време не могат да се отърсят и да продължат напред.

На днешния Международен ден на хората със Синдром на Даун, нека да ги подкрепим, като научим повече за това състояние и болката на семействата, които се сблъскват с тази диагноза. Те са сред нас и ние можем да ги подкрепим не само с топлина и приемане, но и с вяра в техните възможности и бъдеще.

"Не напразно наричаме тези деца "слънчеви". Те са усмихнати и любвеобилни, силно се привързват към близките си и имат подчертана потребност да дават и приемат любов. Изключително важно е децата да бъдат подкрепяни от своите близки, за да могат да развият заложбите и уменията си. Те са деца като всички останали и имат интереси също като своите връстници. Но особено много обичат да се включват в дейности с приложен характер - рисуване, моделиране, пеене, музика. С радост се включват в общи игри с връстниците си. Децата с Даун Синдром постигат обучителни резултати, когато се прилага индивидуален подход, базиран на силните им страни. Могат да водят независим живот и да овладеят професионални умения, свързани с интересите им." - е мнението на Елена Тодорова, психолог към програма "Ранна интервенция" на Карин дом.

"Макар и понякога по-късно от връстниците си, с подходящарехабилитация, децата със Синдром на Даун усвояват успешно всички необходими двигателни умения" - е мнението на Владислава Дончева- рехабилитатор към програма "Ранна интервенция" на Карин дом.

При някои от децата с Даун Синдром има забавяне в развитието, което при всяко дете е с различна степен. Важно е децата да са интегрирани вобразователнаучебна среда и при необходимост да ползват услугата ресурсно подпомагане.
"Да обичаме детето с Даун синдром, да го включваме във всички дейности в семейната среда и в обществото! Това е едно от най-важните условия, за да може детето да развие своя потенциал", споделя и Светла Ангелова - консултант по ранно детско развитие на Карин дом, която е с дългогодишен опит в работата с деца с обучителни трудности.

За да се развие потенциала на детето със Синдром на Даун, според специалистите на Карин дом, са необходими следните стъпки: Ранната интервенция; използване на знакова система за общуване; ранно четене; интегриране в масова детска градина, училище. Специалистите от програма "Ранна интервенция" консултират и оказват съдействие, както на родителите, така и на педагогическия екип в детските заведения, където има приети деца с тази диагноза. Проблемът не е в децата, а в образователната система, която затруднява достъпа им до образование. Децата с Даун Синдром могат да учат в университет и да се дипломират.
Целта на Карин дом е все повече деца със Синдром на Даун да посещават масово детско заведение, защото това е изключително полезно за развитието на детето и е негово право.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: