Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Психологическа подкрепа за децата аутисти и техните семейства
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 26.03.2019Коментари (0)4948
©
В Междупоколенческия център на Асоциация "Да съхраним жената“ се проведе поредната, трета Конференция по проблемите на децата с разстройство в аутистичния спектър /РАС/ и техните семейства. Станалите вече традиция съботни научно–практически срещи предизвикват все повече обществения интерес със своето ниво на компетенция, професионализъм и многоспектърност на обсъждане на проблематиката.

Третата конференция: "Психологическа подкрепа за деца и младежи аутисти и техните родители. Промяна на обществените нагласи и приемане на различните.“, даде важна гледна точка по темата за децата с разстройство в аутистичния спектър и обобщи психологическите аспекти в посока на адекватна и ефективна подкрепа на нуждаещите се.

Като специалисти, запознати с няколкогодишната дейност на Асоциацията в областта на аутизма, в конференцията взеха участие психолозите Весела Фажева, д-р Яна Пачолова и Мариела Русева. Те последователно разкриха спецификата на психологичното консултиране на семействата, на децата аутисти и на формиране на психо – социалния климат в мултидисциплинарния екип, който ги обгрижва.

Интерес към единственото по рода си във Варна ежемесечно събитие прояви г-н Станислав Стоянов, председател на Фондация "Елия“ Пловдив. Лично мотивиран като родител на дете от аутистичния спектър от една страна и като активен гражданин от друга, г-н Стоянов представи пред аудиторията своя иновативен продукт – адаптирано приложение за мобилни устройства, преведено на български език, което би облекчило ежедневието, както на децата аутисти, така и на близките, които се грижат за тях.

Важен успех от постоянството на Асоциацията в провеждането на конференциите и популяризирането на дейностите си в подкрепа на деца с РАС, е пораждането на интереса на младежите и девойките от клуб "Интеракт“ - Варна. Младите хора, които също присъстваха на мартенската среща в  Междупоколенческия център, проявиха инициатива за подкрепа със собствена кауза, а именно организиране на благотворителен концерт. Концертът ще се състои на 07 април 2019 г., от 18:00 ч, на Основна сцена в Държавна опера Варна. Събраните средства ще бъдат дарени за обзавеждане на сензорна стая в ЦСРИ за деца с РАС към Асоциация "Да съхраним жената“.

Конференцията беше закрита от д-р Йорданка Ненчева, в качеството й на председател на Асоциацията. Тя постави акцента върху смисъла на сътрудничеството и екипността, стимулирането на гражданската активност и промяна на обществените нагласи в полза на внушителната мисия да се помага на нуждаещите се деца, младежи и техните семейства.

На следващата съботна конференция, която ще се проведе на 13 април 2019г., от 10:00ч., на ул. "Кавала“1А, ще се разисква темата за "Педагогическата подкрепа за децата със специални потребности“. На нея трима педагози ще споделят опит и експертиза в работата си с децата аутисти в учебна среда. Покана за участие е отправена към ресурсни учители и педагози от варненските училища и детски градини.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: