Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Публична платформа гарантира прозрачност на европейските средства у нас
Автор: Пламена Николова 09:25 / 20.11.2019Коментари (0)1256
© Varna24.bg
Нов публичен модул на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) 2020, чрез която се подават и отчитат проектни предложения, ограничава допускането на нарушения и гарантира прозрачност при инвестиране на европейски средства. Данните за всички бенефициенти, които са спечелили финансиране, вече са публично достъпни. Цялата информация за проектите, които управляват институциите, фирмите и неправителствените организации, може да бъде проследена. Това обясни управителят на Областния информационен център-Варна Виктория Николова, която представи пред студенти и преподаватели от Икономическия университет обновения публичен модул на ИСУН 2020.   

Докато в стария си вариант системата имаше предимно административни функции, новата версия дава достъп до всички отворени и предстоящи процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Тя съдържа пълна информация за всички проекти – стартирали, приключили или прекратени, които се изпълняват на съответната територия. Чрез публичния модул  могат да се направят справки за резултатите от оценката на всеки етап и крайното класиране на проектните предложения, постигнатите индикатори, финансовите корекции, тръжните процедури, сключените договори и др. Системата дава възможност да се проследят реално изплатените средства на бенефициентите, изпълнението на програмите, както и броят и стойността на подадените проектни предложения. Всеки потенциален кандидат може да провери дали е допустим чрез задаване на критерии за населеното място и вида на организацията бенефициент.

От настоящия програмен период ИСУН 2020 съдържа информация и за проектите по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. Така могат да бъдат проследени всички бенефициенти, отпуснатата финансова помощ, дейностите, продължителността и разплащанията по проектите. По този начин се прекратяват лошите практики с европейски средства, добави Виктория Николова.

България е първата държава-членка на Европейския съюз, която показва открито изразходените средства по европейски програми от 2010 година насам. Освен потенциални кандидати, интерес към публичния модул на ИСУН 2020 проявяват студенти, представители на администрацията, медии и други заинтересовани.

На срещата в Областния информационен център възпитаниците на Икономическия университет бяха запознати и с приоритетите и тенденциите за следващия програмен период - 2021-2027г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: