Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Първа самостоятелна изложба на Иван Нинов в Градската галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 10:57 / 11.08.2020Коментари (0)1096
©
Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ - Варна, представя уважавания български график Иван Нинов в самостоятелна изложба, която се открива днес, 11 август и ще може да се види до края на месеца, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Художникът, който празнува през август рожден ден, се радва да случи своя празник с изложба. А тя е и първата му голяма самостоятелна изложба в Градската галерия на Варна. С морския град го свързва Международното биенале на графиката, в което участва през годините, както и професионалните приятелства с големите графици Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов. "Не съм идвал във Варна от последното Биенале – признава артистът. – Но винаги се радвам да се видя с колегите от Варненската графична школа. За мен това е важна изложба, защото е първото ми голямо представяне във Варна, а и първа изложба след затварянето на галериите заради корона вируса. Подготвил съм 31 работи, предимно нови, правени в последните години. Ще покажа цикъла "Въображаем пейзаж“ – суха игла, и "Материя“ – литография. Ще има и натюрморти, както и няколко рисунки – акварел и темпера.“

Иван Нинов има разпознаваем собствен почерк в литографията, включва в нея получени по фотопът изображения, с които оставя своя диря в българската графика.

За неговото изкуство Светлин Русев пише: "Към Иван Нинов имам особено пристрастие - още от първите ни срещи. Някъде в края на 60-те години на миналия век, Тошко Петров (когото приятелите наричаха Водкин) доведе в редакцията на вестник "Литературен фронт“ (където работех по това време) един странен войник, с огромна папка с рисунки. Войникът гледаше като наказан ученик, притеснителен и мълчалив, като прибавим, че и Тошко Петров на беше от най-словоохотливите, папката с рисунките измести и обезсмисли и без това несъстоялия се разговор. Така и не разбрах кога и как се изнизаха годините оттогава, но наскоро Иван Нинов навърши достолепните 70 години! Невероятно! Някогашното войниче с разпокъсаната папка отдавна е голямо име в българската графика, което познава, разбира и владее по един неповторим начин тайните на съвременната графична кухня. Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката – художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото. Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близко до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят."

Иван Нинов е роден е на 19 август 1946 г. в село Цонево. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София. Въпреки няколкото опита за кандидатстване в Академията, не е приет да следва, но помощ в творческото и професионалното израстване му оказва Светлин Русев. Работи в областта на рисунката и гравюрата, изпълнена в техниките офорт, суха игла, литография. От 1969 г. участва в младежки и общи художествени изложби, а първата си самостоятелна изложба прави през 1972-73 г. Негови творби са включвани в международни биеналета и представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница: Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио, Ужице, Фредихщат, Фрехтен и др. Самостоятелни изложби в чужбина има през 1981 и 1996 г. в Прага, през 1981 г. и 1997 г. в Братислава, през 1991 г. в Мюнхен, през 1997 г. във Виена, "Дом Витгенщайн“.

Творби на Иван Нинов са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив и други, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, колекция "Лудвиг“ в Кьолн, галерии в Краков, Тонио, Канагава, както и множество частни колекции.

Освен като график, Нинов се изявява и като илюстратор. Прави художественото оформление на книги като "Корените на света“ от Янис Рицос през 1977 г., "Нулев километър“ от Лъчезар Еленков през 1977 г., "Без свидетели“ от Станка Пенчева през 1980 г.

За своето творчество Нинов е лауреат на множество български и чуждестранни награди, сред които:

Първа награда от Конкурс за графичен портрет, 1975,

Трета награда от Конкурс за голо тяло, 1976,

Първа награда на Изложбата-конкурс "Леонардо и ние“, 1979,

Награда за графика на Римската академия за чуждестранно изкуство, 1980,

Първа награда на Изложбата-конкурс "Земята на Ботев“, 1981,

Първа награда и сребърен плакет на V Международно биенале на графиката във Варна, 1989,

Първа награда за отпечатък на Есенния салон в София, 1993,

Първа награда за рисунка на Националната изложба на рисунките в София, 1997

Златен медал на Международната графична изложба, Стокхолм, 1997

Сребърен плакет на Международното биенале на сухата игла в Ужице, 2001,

Първа награда за малка графика от Международната изложба в Баиа Маре, 2002.

Награда на името на проф. Стоян Стоянов на 14. Международно биенале на графиката във Варна, 2007

Изложбата ще бъде представена от изкуствоведа Румен Серафимов на 11.08.2020, вторник, от 18:00 в ГХГ "Борис Георгиев“ - Варна, ул. Любен Каравелов №1

Подробности открийте в сайта и Фейсбук страницата на ГХГ "Борис Георгиев“ – Варна.

http://varnacityartgallery.com/

https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: