Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Първите сини зони във Варна ще заработят през май
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 23.03.2010Коментари (1)1638
© Varna24.bg
Първите сини зони във Варна ще влязат в експлоатация най-вероятно през май. Това съобщи Стоян Аргиров, шеф на общинското предприятие "Управление на национални програми и проекти", на което е възложено обслужването на местата за кратковременно паркиране в града.

През последните дни бяха разчертани и обособени около 200 места за паркиране. Вече са монтирани и паркинг автоматите за тях. Въвеждането на системата бе възложено на фирма "Сименс" ЕООД, която спечели обществената поръчка за първите сини зони в града. Те ще станат факт на ул. "Русе" (в отсечката между ул. "Кръстьо Мирски" до ул. "Кавала", включително и на площадчето, образувано между двете улици), на бул. "Чаталджа" (между ул. "Ген. Колев" и ул. "Цар Асен"), на ул. "Цар Асен" (между ул. "Печ" и ул. "Драва Чех") и на ул. "Преслав" (пред областната администрация - Варна). Предстои да бъде обявена обществена поръчка и за други зони във Варна. Когато те станат факт, вероятно ще се мисли за заплащане чрез SMS по примера на София. На този етап обаче това ще става чрез самотаксуване. За целта паркинг автоматите ще работят с монети и ще издават талон за заплатената услуга. Те освен това имат бутон за превключване на чужд език и са с напълно автономно захранване със соларен панел.

Стартът на сините зони се бави, тъй като решението на Общинския съвет, с което се регламентира поставянето на скоби на автомобилите на нарушителите, се обжалва. Излишно е да стартираме системата, преди да има пълна яснота относно механизмите за контрол, категоричен бе Стоян Аргиров. По думите му всички останали детайли относно съгласуването на проекта с отговорните институции вече са изчистени.

Още няма окончателно решение за работното време на сините зони. Според предварителните планове режимът на платено паркиране би трябвало да действа в работни дни от 8,30 до 18 ч. Обмисля се обаче дали този времеви отрязък да не се разшири от 6 до 19 ч. например, коментира пред в. "Черно море" Стоян Аргиров, шеф на общинското предприятие "Управление на национални програми и проекти".

Сините зони предлагат ограничен престой, тъй като времетраенето на паркирането не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа. Тарифата, която ще се прилага във Варна, е утвърдена с приложение към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. За 30 минути паркирането в сините зони ще излиза 0,50 лв., за час - 1 лв., за 2 часа - 2,50 лв., а за 3 часа - 3 лв.

За живеещите в района на сините зони община Варна ще издава специални разрешителни. Те ще позволяват паркомясто да се ползва срещу 10 лв. на месец за автомобил. Стикерите ще се издават в офиса на ОП "Управление на национални програми и проекти" в бл. 48 на бул. "Владислав Варненчик". Заинтересованите граждани могат да получат информация на телефон 50 55 78, поясни Стоян Аргиров.

Той поясни, че абонаментът ще важи само за автомобили на собственици, които живеят на улицата, където има "синя зона". Няма как това да се отнася и за служебните коли например. Освен това, ако едно семейство има няколко автомобила, ще трябва да плати по 10 лв. месечно за всеки от тях, поясни Аргиров. По повод упреците на граждани, че паркоместата в сините зони са обособени така, че между колите има едва около двайсетина сантиметра, той обясни, че техническите параметри са изцяло съобразени с изискванията.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на snail
премахни филтъра

0
 
 
Като идея е добре, но какво правят хората, които работят в околността? Движат се с градски транспорт ли? Работодателите няма как да осигурят места за пакиране. А особено около бул "чаталжда" и ул "Цар Асен" е кошмарно. Защо Общината не се замисли за работещите? Общинарите, освен че си имат подземен паркинг, паркират автомобилите си и в градинката пед Общината, и дори пред библиотеката. А останалите "небогоизбрани"? Да се научим да летим ли?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: