Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Първият университетски център по медиация в България бе открит в ИУ-Варна
Автор: Пламена Николова 13:01 / 06.10.2020Коментари (0)1713
С обединените усилия на Икономически университет – Варна, Камарата на медиаторите в България, Окръжен съд – Варна и Институт "Итера“ днес бе открит Университетски център по медиация в ИУ –  Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Идеята на организаторите е да се обединят усилията на академичната общност и специализираните институции, които работят в областта на медиацията и прилагането й в различни обществени сфери, за да се даде нов поглед и развитие на медиацията.  

Събитието се провежда броени дни след тържественото събрание по отбелязване на 100-годишнината на Икономическия университет и е първото от цикъла "Медиацията на фокус“, на които ще домакинства ИУ-Варна през ноември.

"Правата на човека са като броня. Те ни защитават. Те са като правила, които ни учат как да се държим. Те са абстрактни като емоции, но както емоциите, те принадлежат на всички и съществуват независимо от това каква е реалността. Те са като природата, могат да бъдат и нарушавани, но същевременно те са и като човешкия дух, не могат да бъдат унищожени.

Подобно на времето навън, те се отнасят по един и същи начин към богати, към бедни, към млади и стари. Те ни предлагат уважение и изискват от нас да се отнасяме към другите с уважение. Подобни на добротата, на истината, на равнопоставеността. Ние понякога може да не сме съгласни с техните дефиниции, но разпознаваме правата, когато ги видим или когато видим тяхното нарушаване. Различни са методите, различни са средствата, чрез които могат да се защитават правата. Различни са институциите, които са призвани да ни научат за нашите права или да защитят правата ни при тяхното нарушаване.

Един от тези способи, не толкова познат в България, е медиацията. Способ, култура, превенция, светоусещане и още много неща, които всеки интерпретира и пречупва по различен начин, според собствената си душевност. В България медиацията е въведена още през 2004 г. със Закона за медиацията, изградена е подзаконова нормативна уредба, и съгласно чл. 2 от Закона, медиацията е доброволна, поверителна процедура, за извънсъдебно разрешаване на спорове, при което едно трето лице, медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение.

Но приложението на медиацията е много по-широко, то е приложение във всички обществени сфери. Пътят на ведиацията не е лек, тя все още не е постигнала това добро ниво на познание и използване сред широката общественост, не и ако има спор в професионалните среди. Затова всеки един, който поеме по пътя да популяризира медиацията в своята общност, е пионер.

Днес за ИУ-Варна е изключителна чест и отговорност да бъдем пионери в популяризирането на медиацията във висшето образование, за създаването на хармонична среда чрез методите на медиацията, както и да изградим връзката между училище и университет чрез мостовете на медиацията. Уверени сме, че дейността ни ще бъде успешна, защото е благородна, а нашият пример ще бъде последван и това ще обогати живота в академичните среди. Всичко това е задача и отговорност, което е заложено в правилника на Университетския център за медиация, създаден с решение на Академичния съвет на ИУ-Варна през месец март 2020 г.

Дейността на центъра е напълно безвъзмездна и това е възможно, благодарение на подкрепата на висшето училище, на доброволците медиатори от ИУ-Варна и доброволците от Камара на медиаторите, които дадоха своето съгласие да участват при разрешаването на спорове на територията на Икономическия университет. Щом поставяме началото, зрънцето е посято и само трябва да положим нужните грижи, за да берем плодовете на доброто общуване“, заяви днес доц. Андриана Андреева, ръководител на Катедра "Правни науки“ и ръководител на центъра по медиация в ИУ Варна.

"Оказва се, че една 100-годишна образователна институция все още е в детеродна възраст, защото има отроче, това е първият университетски център по медиация в България. Това означава, че има идеи и тези идеи намират почва за развитие у нас, не ги носим по 9 месеца, т.е. по-бързо разпознахме и прегърнахме тази идея. Това е само началото. Днес сме си поканили гости пред родилно отделение, които да поднесат цветя. Въпросът е какво ще правим от тук нататък с възпитанието. Искам да пожелая успех на тази инициатива, убеден съм, че в нея има много потенциал за развитие. Коронавирусът ни накара да намалим скоростта и да се замислим, че една от най-големите щети в света е на ментално ниво. Това ще провокира конфликти и медиацията е един от инструментите, способ, култура и светоусещане, да пребъде тази идея. Пожелавам да са здрави и упорити колегите, които ще се занимават пряко с нея, а ние като ръководство поемаме ангажимент каквото зависи от нас да го подкрепим“, заяви по време на събитието ректорът на университета проф. Евгени Станимиров

"За нас това е значимо събитие, поредното иновативно събитие, което правим. В партньорство с университет, който е значим в национален и световен мащаб. Медиацията е необятна по отношение на себеразвитието, тя дава възможност човек да изгражда, стъпвайки на различни ценности, здрави ценности. Това е първият център, който е пораснал по естествен начин, резултат на 4-годишно партньорство, което премина през популяризиране на медиацията в университета, обучаване на сертифицирани медиатори, обучаване на администрацията и на част от преподавателския състав какво е това е медиация. Като един естествен процес стигнахме до това, че вече сме готови да създадем Център по медиация, който е готов да разрешава конфликти, ако такива се появят и да бъде по една методика, която е тествана и е доказала вече своята успешност, т.е. изследвани са конфликтите на различни нива, сред различен тип участници, дават се точни алгоритми по какъв начин те могат да бъдат решавани и от кого.

Тук е докосването между университета и Камара на медиаторите, защото има спорове, които не могат да бъдат разрешавани от представители на университета, заради тяхното естество. Ние ще продължим да популяризираме медиацията и да разгръщаме нейните възможности, през последните пет години нашите 10-годишни усилия вече дават плод. Здравеопазването и образованието са двете най-значими области, в които има сериозни последствия, ако не се управляват конфликтите. Преценихме, че образованието е приоритет, тъй като ако ние се справим добре тук, ще имаме създадени медиатори и една нова култура във всички обществени сфери. Образованието трябва да бъде един много съществен елемент на държавната политика. Защото тук се поставя началото на всичко, което ще се случва от там нататък и ни касае пряко“, коментира Лиляна Савова, председател на Камарата на медиаторите в България и председател Институт "Итера“.

"Благодаря на проф. Станимиров, че даде дом на поредния център по медиация в страната, но първият в университетската общност и то на прага на второто столетие на ВУЗ-а. В следващите години ние ще свикнем да сменяме не просто специалности, а цели професии. Нашата мисия е да образоваме хората, да ги учим на добри отношения. Всички питат защо съда се занимава с медиация? Ние всички виждаме патологията в човешките отношения. Аз като съдия с богат опит много пъти виждам, че това, което пише в исковата молба няма нищо общо с това, което хората говорят в залата. Те сякаш говорят за различни неща, значи проблемът е някъде в тях. Затова е добре да дадем възможност да се върнат към себе си. Да се върнат към традициите на нашата общност. Защото знаем, че медиацията, тази модерна дума, има дълбоки корени в българската народопсихология.

Във Възраждането, в онези консервативни български общности, е имало такива фигури като ходатаи, които са били много популярни и уважавани, защото са решавали конфликти. Варна вече има традиции в областта на медиацияа, трябва да бъдем горди и да не бъдем излишно скромни в това, има много хора ангажирани в тази дейност. Давам си сметка като представител на правораздавателна институция, че ако сме само статистици, няма да стигнем до никъде. Ние ще решаваме делата, но няма да решаваме проблемите, защото след делата се получават изпълнителни листи, а проблемите между хората продължават, те продължават да се съдят и да се мразят“, заяви на церемонията днес председателя на Окръжен съд-Варна Марин Маринов.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: